nowweb.nl

Handleiding: je e-mail instellen

Als je ook je domeinnaam (bijvoorbeeld www.jouwbedrijfsnaam.nl) hebt ondergebracht bij Nowweb.nl, kun je bij ons ook e-mailen met een mailadres van uw domeinnaam (zoals info@jouwbedrijfsnaam.nl). In deze handleiding leggen we uit hoe je je mailadres kunt instellen in Outlook, op je iPhone of iPad en op een telefoon of tablet met Android.

We beginnen met wat algemene informatie. Meteen door? Klik op een van de links hieronder.

  1. Outlook: automatisch
  2. Outlook: handmatig
  3. iPhone & iPad

Verwijder eerst je oude mailboxen

Let op! Heb je je maiboxen naar nowweb.nl verhuisd? Verwijder dan eerst je oude mailboxen, in bijvoorbeeld Outlook, voordat je de mailboxen opnieuw toevoegt. Pas niet de bestaande accounts in je e-mailprogramma aan. Die kan hier van in de war raken.

Server poort nummer

Allereerst heb je de servernaam en de poortnummers nodig. Die vind je in onderstaand schema. Zie er technisch uit? Geen zorgen, we lopen er stap voor stap met je doorheen.

  Protocol      Servernaam        SSL poort          Poort         
IMAP imap.dma.nl 993 143
SMTP smtp.dma.nl 465 366 (ook 25)
HTTP webmail.dma.nl 443 80

Je ziet hier het domein dma.nl staan. DMA is het hostingbedrijf waarmee Nowweb.nl samenwerkt. Al onze websites en mailboxen staan op de servers van DMA in Amsterdam.

Veilig e-mailen

Onze maildiensten kunnen met of zonder SSL worden gebruikt. Gebruik je SSL dan worden je e-mails versleuteld tijdens het verzenden en ontvangen. De keuze is aan jou. Wil je SSL gebruiken, gebruik hieronder dan de poortnummers in de kolom SSL poort.

E-mail ontvangen

Voor het ontvangen van je e-mails kun je kiezen tussen twee manieren (zo’n manier wordt een protocol genoemd): POP3 of IMAP. Kies hier voor IMAP.

E-mail verzenden

Voor het verzenden van e-mail gebruik je hieronder het poortnummer dat bij het protocol SMTP staat. Zorg dat je ‘gebruiker verificatie’ (authenticatie) altijd aanzet. Zo weten onze servers wie je bent.

1. Outlook: automatisch

Start Outlook en klik op het tabblad ‘Bestand’ links bovenin het venster. Je komt terecht in het submenu ‘Info’ (zie het blauwe menu links). Klik op ‘Account toevoegen’.

Er verschijnt een nieuw venster waarin je je gegevens (naam, mailadres en wachtwoord) kunt invullen. Deze gegevens heb je via een e-mail van Nowweb.nl ontvangen. Vul deze in en klik op volgende.

In de meeste gevallen krijgt Outlook de gegevens vanzelf door van onze server en hoef verder dus niets zelf in te vullen. Na enige tijd verschijnt dan het volgende venster.

Klik op voltooien en je bent klaar met het instellen van je e-mail.

2. Outlook: handmatig

Sommige gevallen moet je de gegevens handmatig invoeren. Kies in dat geval in het eerste venster voor ‘Handmatige instellingen of extra servertypen’.

Kies in het volgende venster voor de optie ‘POP of IMAP’.

Vul in het volgende venster je gegevens. Je mailadres en het wachtwoord vind je in de mail die je hebt gekregen van Nowweb.nl. De servernaam die je moet invullen, vind je hierboven.

Let op! Zorg dat het vinkje ‘Beveiligd-wachtwoordverificatie (SPA) is verplicht’ uit staat.

Klik om de poortnummers te wijzigen of SSL aan of uit te zetten voor ‘Meer instellingen’.

Er verschijnt een nieuw venster waarin je de instellingen kunt controleren of aanpassen.

Zorg dat de SMTP-verificatie aanstaat op het tabblad ‘Server voor uitgaande e-mail’.

Op het tabblad ‘Geavanceerd’ kun je de juiste poortnummers invullen.

Klik op ‘OK’. En in het vorige venster op ‘Volgende’.

Klik op voltooid en het instellen van je e-mailaccount is klaar.

Tot slot, je kunt ook nadat Outlook de instellingen automatisch heeft verkregen alsnog kiezen voor handmatige instellingen.

 

iPhone & iPad

Ga naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Mail’. Kies bovenin in voor ‘Accounts’ en in het volgende venster voor ‘Nieuwe account’.

Je gaat naar een volgend venster. Kies daar voor ‘Anders’.

Kies in het volgende venster voor ‘Voeg mailaccount toe’.

In het volgende venster kun je je gegevens (naam, mailadres en wachtwoord) invullen. Deze gegevens heb je via een e-mail van Nowweb.nl ontvangen.

Kies vervolgens voor IMAP (bovenin het venster). Ook vul je hier de juiste servernamen in (die vind je hierboven). Vul bij gebruikersnaam je volledige mailadres in!

Zorg dat je in het volgende venster het schuifje ‘Mail’ aan laat staan.

Tot slot, moeten de SMTP-instellingen en de geavanceerde instelling nog even worden gecheckt. Je komt daar via de account-instellingen voor het mailadres dat je zojuist hebt ingesteld.

Kies vervolgens voor SMTP:

Check of de instellingen voor SMTP goed staan: belangrijk zijn de hostnaam, SSL (we adviseren deze aan te zetten) en de serverpoort.

Ga terug naar de vorige pagina (klik op Gereed als je aanpassingen hebt gedaan) en check de geavanceerde instellingen. Ook hier zijn SSL en de serverpoort belangrijk.

 

Je mailaccount is nu ingesteld!