nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Kunnen jullie een plugin installeren voor me ?

Kunnen jullie een plugin installeren voor me ?

Een goede vraag, met een complex antwoord. Het eerlijke antwoord is: meestal niet. We zijn namelijk — met goede redenen — terughoudend met het installeren van plugins (hieronder lees je waarom). En tegelijk hebben we al ruim 20 plugins voor je geïnstalleerd als we je website opleveren. Dat vraagt om wat uitleg, maar laten we vooraan beginnen.

Wat is een plugin?

Een plugin is simpel gezegd een extra stukje software voor je content management systeem (CMS). Het CMS dat wij gebruiken is WordPress. Omdat dit open-source software is, kunnen andere programmeurs ook meehelpen aan de doorontwikkeling van WordPress. Bijvoorbeeld door plugins te maken, die extra functionaliteiten toevoegen of bestaande verbeteren. Er zijn inmiddels tienduizenden plugins voor WordPress, zowel betaald als gratis.

Welke plugins gebruiken wij?

We zullen je niet vermoeien met een complete lijst, want het zijn er dus meer dan 20 (en voor een webshop zelfs nog meer). We gebruiken bijvoorbeeld een plugin om het plaatsen van teksten en foto’s op je homepage gebruiksvriendelijker te maken. Of om de foto’s die je uploadt automatisch te verkleinen. Maar ook voor de sharing en follow buttons, voor de cookie-melding op je website en voor de security van je website. En laten we Yoast, voor de SEO niet vergeten.

Pas op voor slechte plugins

We zijn dus zeker niet tegen plugins. Ze maken ons én jouw leven een stukje makkelijker. Maar we zijn er wel voorzichtig mee. Er zijn namelijk helaas meer slechte dan goede plugins in omloop. Het nadeel van open-source software is immers dat letterlijk iedereen een plugin kan maken. De kwaliteit ervan wordt niet goed gecontroleerd.

Soms doet een plugin helemaal niet wat-ie moet doen of brengt-ie allerlei andere nadelen (zie het als de ‘bijwerkingen’ van een medicijn) met zich mee. Of ze hebben misschien ooit wel goed gewerkt, maar zijn niet meer up-to-date. WordPress zelf wordt namelijk regelmatig geüpdatet, als zo’n update gevolgen heeft voor de werking van een plugins, moeten de makers ervan aan de bak.

Soms werkt een plugin wel, maar is ‘ie simpelweg niet gebruiksvriendelijk. Soms verstoren ze de werking van WordPress of van andere plugins. Soms zorgen ze zelfs voor veiligheidsrisico’s. Kortom, reden genoeg om op je hoede te zijn.

Nog 3 redenen om geen plugin te installeren

Naast de kwaliteit zijn er wat ons betreft nog 3 redenen om terughoudend te zijn met het installeren van plugins.
  1. De snelheid van je website
  2. Vaak is een plugin helemaal niet nodig
  3. Soms is het aanbod te groot

Houd je website ‘slank’ en snel

Met elke plugin die je installeert, groeit de totale hoeveelheid code van je website. En hoe meer regels code, hoe langer de laadtijd van je website. Dat betekent dat je bezoekers langer moeten wachten tot jouw website is geladen. Net leuk voor hen. En niet leuk voor jou, want als het te lang duurt, klikken ze weg. Om die reden beloont Google snelle websites: de laadtijd van je website is een van de variabelen die je ranking bepalen.

Vaak is een plugin niet de oplossing

We krijgen regelmatig de vraag: ‘kunnen jullie plugin X of Y voor me installeren?’ Meestal is ons antwoord dan: ‘nee, maar…’. Dat zit zo: we kijken graag naar de vraag achter de vraag: waarom wil iemand deze plugin gaan gebruiken? Waarschijnlijk om een bepaalde functionaliteit aan zijn website toe te voegen. En voor bijna elke functionaliteit die je kunt bedenken, is er inmiddels wel door iemand een plugin ontwikkeld, maar dat maakt het nodig niet de beste oplossing.

  • Soms zit de gewenste functionaliteit al in WordPress of in een van de reeds geïnstalleerde plugins
  • Soms kunnen we die zelf met een paar regels code toevoegen (en zo houden we je website dan weer snel)
  • En soms zijn er ‘externe tools’ die dezelfde functionaliteit bieden

Veel plugins zijn ontwikkeld om het mensen makkelijk te maken. En omdat veel gebruikers van WordPress geen verstand van code hebben, zijn er veel plugins voor relatief eenvoudige zaken in omloop. Zo zijn er diverse plugins voor het ‘koppelen van Google Analytics’ aan je website. Een klusje dat een web developer in een paar minuten voor je heeft geklaard.

En ook als het een web developer meer dan een paar minuten kost, is er vaak ook een oplossing-zonder-plugin beschikbaar via een ‘externe tool’.

Keuzestress

Dat brengt ons bij de derde reden die we hierboven al noemden: het grote aanbod van plugins. Neem bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid Agenda-plugins die er zijn voor WordPress, dat zijn er honderden. Natuurlijk als we daar kritisch naar kijken (alleen 4 sterren of meer, regelmatige en recente update, alleen betrouwbare ontwikkelaars), blijven er misschien enkele tientallen over. Maar dan nog blijft de vraag: welke kiezen we?

Kiezen we er eentje, dan stellen we waarschijnlijk meer klanten teleur dan we blij maken, maar we kunnen niet voor elke klant een andere plug-in installeren. We moeten er tenslotte ook service op kunnen verlenen (vragen over kunnen beantwoorden) en al die plugins onderhouden en updaten. Bovendien maken als die plugins ons netwerk van websites weer trager. En dat willen natuurlijk niet.

Embedden is beter

Daarom adviseren wij doorgaans om een externe tool te gebruiken voor specifieke functionaliteiten die nodig hebt of handig vindt voor je website. Je kunt daarmee een stukje code plakken op een pagina in je website, waarmee de extra functionaliteit wordt ingeladen. Soms moet er ook nog wat code ‘onder water’ worden toegevoegd, daar kunnen wij meestal voor je doen.

Het voordeel van het embedden van een externe tool is dat dit de andere sites in het netwerk niet beïnvloedt. Wanneer andere klanten dus diverse tools op hun sites embedden, ondervindt jouw site hier geen nadelige gevolgen van. Tevens worden externe tools beter onderhouden en doorontwikkeld dan dan veel WordPress-plugins en bieden ze vaak veel meer functionaliteiten.

Daarom dus…

Hopelijk begrijp je onze terughoudendheid als het gaat om plugins nu beter. En dat we je vaak dus gewoon kunnen helpen zonder een plugin te installeren!

Natuurlijk, soms zullen we je alsnog moeten teleurstellen. Maar bedenken dan ook dat jouw website niet te enige website is waarvoor wij de verantwoordelijkheid dragen. Als we voor jou een plug-in installeren die bepaalde nadelen heeft of zelfs voor bugs of veiligheidsrisico’s zorgt, dan doen we dat meteen voor al onze klanten. Jouw website maakt namelijk deel uit van een netwerk van websites die voor een deel dezelfde code delen.

We denken graag met je mee

Heb je behoefte aan een bepaalde functionaliteit voor je website? Laat het ons weten! Vaak is er al veel meer mogelijk dan je denkt of kunnen we een creatieve oplossing voor je bedenken!