nowweb.nl

Hoe wijzig ik de URL of link van een pagina?

Soms is het wenselijk om de URL of link van een pagina aan te passen. Bijvoorbeeld omdat je de pagina’s hebt geüpdatet en vindt dat de titel (en daarmee ook de url) beter kan. In deze handleiding leggen we je uit hoe je dat zelf kunt doen in het CMS.

Of bekijk onze video-handleiding:

Maar eerst een korte uitleg over links en url’s (er is uiteraard een subtiel verschil, maar daar gaan we voor nu even aan voorbij). Elke pagina van je website heeft een eigen url, bijvoorbeeld:

Het eerste deel is je domeinnaam, die kun je natuurlijk niet zo maar even zelf aanpassen (en dat zal ook niet je bedoeling zijn). Het tweede deel, na de eerste slash, noemen we ook wel de ‘slug’. Dit wordt automatisch gegenereerd als je een pagina of bericht aanmaakt, op basis van de titel. Maar dit kun je zelf wijzigingen.

We gaan ervan uit dat je al bent ingelogd in de beheeromgeving van je website. Je leest in deze handleiding hoe je dat doet. Je komt binnen op het Dashboard.

1. Ga naar de juiste pagina

Ga naar de pagina of het bericht waarvan je de URL van wilt veranderen.

In dit voorbeeld gebruiken we een pagina.

2. Pagina bewerken

Zodra je de pagina geopend hebt, zie je vlak onder je titel de zogeheten permalink. Het laatst deel daarvan (de slug) kun je aanpassen. Achter de link staat een knop met ‘Bewerken’. Klik hierop.

3. Vul het witte veld in

Als je op ‘Bewerken’ geklikt hebt, verandert het laatste deel van de permalink in een invulveld. Type hier de tekst die je als slug (het laatste deel van de URL) wilt gebruiken. Je kunt hier alleen kleine letter gebruiken, spaties worden veranderd in streepjes en leestekens worden verwijderd.

4. Wijzigingen opslaan

Klik daarna op ‘OK’ om de nieuwe URL te bewaren. Twijfel je toch? Dan kun je nog op ‘Annuleren’ klikken, je oude URL blijft dan gehandhaafd.

Tot slot, vergeet niet om je pagina of bericht op te slaan (met de blauwe knop ‘Bijwerken’).

Let op: denk aan de SEO!

Houd er echter rekening mee dat het wijzigen van een URL risico’s met zich meebrengt. Als je de URL van een pagina of bericht wijzigt, dan werkt de oude URL dus niet meer. Links vanaf andere websites (zoals social media) of vanuit zoekmachine naar de pagina met de ‘oude URL’ werken daardoor niet meer. Bezoekers die op de oude link klikken, komen niet meer op de gezochte pagina terecht, maar krijgen een zogeheten 404-melding.

Wil je dat voorkomen? Het is mogelijk om een redirect aan te maken, daarmee wordt de oude URL naar de nieuwe URL doorverwezen.