nowweb.nl

Wat is een responsive website?

nowweb-header-bedankt-terugbelafspraak

Als ondernemer wil je natuurlijk wel dat jouw website voor alle bezoekers goed wordt getoond. Dat klinkt als een open deur – en dat is het ook, vinden wij – maar het is nog lang niet altijd vanzelfsprekend, helaas. Je kent ze vast: websites die niet goed laden op je smartphone of tablet. Je moet bijvoorbeeld eerst inzoomen voordat je de tekst kunt lezen of de website past niet helemaal in beeld (waardoor je horizontaal moet scrollen). Het is dan vaak nog geen responsive website, zoals dat heet.

Dat komt bijvoorbeeld doordat veel website al jaren oud zijn, van voor de tijd van responsive webdesign. Maar er zijn ook vandaag de dag nog steeds webbouwers die nieuwe websites opleveren die niet goed (genoeg) werken op alle verschillende devices.

Gemiddeld 5 apparaten per huishouden

Ooit was er maar een handjevol schermen, waarmee je als webdesigner rekening hoefde te houden. Dat is tegenwoordig wel anders. Twee jaar geleden hadden Nederlandse huishoudens gemiddeld al 5 wifi-apparaten in huis, aldus Tweakers destijds. En dat aantal zal alleen maar groeien. Hoeveel apparaten heb je zelf in huis die op het internet kunnen? Je hebt ongetwijfeld een ‘vaste’ computer. Of een laptop – en misschien zelfs allebei. Dan heb je vast een smartphone. Net als je partner. En je kinderen? Die hebben tegenwoordig steeds jonger al een eigen mobiel. Misschien is er ook nog wel een tablet in huis. Of een smart-TV.

Elk apparaat heeft een andere beeldschermgrootte en -verhouding. Dan zijn er nog verschillende browsers, zoals Chrome (van Google), Edge (van Microsoft, de opvolger van Internet Explorer), Firefox (van Mozilla) en Safari (van Apple). Elke browser toont je website net even anders. En met al die verschillen moet jouw website dus rekening kunnen houden. Een responsive website doet dat.

Wat is responsiveness?

Het Engelse woord ‘responsive‘ kun je in dit verband vertalen als ‘reagerend’ (al is de vertaling ‘sympathiek’ ook zeker terecht, met het oog op je bezoekers). De website reageert op het apparaat, de browser en de schermafmetingen waarop hij wordt getoond. Afbeeldingen worden geschaald en/of afgesneden, teksten worden vergroot en bepaalde elementen worden weggelaten (zoals het menu vaak).

nowweb-homepage-responsive-website-desktop  nowweb-homepage-responsive-website-mobiel

Wat is dan adaptive webdesign?

De termen ‘responsive’ en ‘adaptive’ worden tegenwoordig vaak door elkaar gebruikt. De eerste hoor je het meest. Maar officieel is er een verschil. Simpel gezegd gaat adaptive design nog een stapje verder, door ook de content (de inhoud van je website) af te stemmen op het apparaat waarmee iemand je website bekijkt. Voor de meeste website is dat niet echt nodig. Maar denk bijvoorbeeld aan de optie voor ‘zoeken dichtbij mijn locatie’ speciaal voor mobiele gebruikers bij boekingssites als Treatwell.nl, Booking.com, Iens of Airbnb.

Altijd een responsive website bij nowweb.nl

Alle websites die we bij nowweb.nl maken, zijn standaard responsive. Heb je ook interesse in een hypermoderne website voor een superscherpe prijs?