nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is een browser?

Wat is een browser?

Een browser is een programma (of een app op je smartphone of tablet) waarmee je op internet kunt. Kortom, wat doet een browser (ook wel internetbrowser of webbrowser)? Een browser toont websites. Er zijn veel verschillende browsers. Je kunt zelf kiezen met welke je het liefst wilt werken. De meest bekende browsers zijn Chrome (van Google), Internet Explorer en zijn opvolger Edge (van Microsoft), Safari (van Apple), Firefox (van Mozzilla) en Opera.

Welk browser wordt het meest gebruikt?

Dat hangt er een beetje vanaf. In 2016 in Nederland was dat voor desktopcomputers (dat zijn pc’s, laptops e.d.) Google Chrome. Op mobiel (smartphones en tablets) was dat Apple’s Safari. Maar is de meest gebruikte browser ook de beste?

Welke browser is het beste?

Wederom, dat hangt ervan af. In dit geval van je wensen. Zoek je een browser voor je pc of voor je telefoon? En wat voor telefoon heb je? Op je pc, laptop of mac kun je de meeste wel installeren, maar op je smartphone of tablet werken ze niet allemaal. En zoek je een browser met veel extra features of juist eentje die eenvoudig is en makkelijk in het gebruik?

Wil je browsers vergelijken? Lees dan bijvoorbeeld dit artikel van Internetvergelijk.nl eens, of dit van PC Advisor (de laatste is in het Engels).

Welke browser gebruik ik?

Wil je weten welke browser je nu gebruikt? Je bent immers dit explainerblog aan het lezen, dus je zit op het internet (en dat doe je altijd met een browser). De website WhatsMyBrowser.org vertelt het je. Er staat ook meteen bij welke versie van de browser op je computer is geïnstalleerd.

Handig tip: refreshen

Je browser slaat websites die je bezoekt op in zijn geheugen (ook wel: cache). Zo wordt de site de volgende keer dat je er komt sneller geladen. Heel handig, maar het heeft soms ook een nadeel. Als er heel kort geleden wijzigingen zijn gedaan aan een pagina, dan zie je die niet. Die staan immers nog niet in het geheugen van je browser. Je kunt een pagina verversen of refreshen met Ctrl-F5. Druk op je toetsenbord de Ctrl-toets (linksonder) en de F5-toest (middenboven) tegelijk in.

Verschillen tussen browsers

Het is goed om te beseffen dat elke browser een website soms net even anders kan tonen. Meestal zie je de verschillen niet, maar soms wel. Elk programma gaat net even anders om met de htlm-code van een website.

Alle websites die we bij nowweb.nl maken, zijn getest in diverse browsers (en versies). Zo zorgen we ervoor dat alle bezoekers jouw website goed te zien krijgen. Denk je toch een verschil gevonden te hebben? Stuur ons dan even een mailtje.