nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

6 Voordelen van je website leasen

Je website leasen of huren in plaats van kopen? Ja, dat kan tegenwoordig dus ook. Tenminste, in de strikte zin van het woord gaat het niet om ‘leasen’ of ‘huren’. In feite gaat het om een website abonnement.

6 voordelen website leasen

Maar de vergelijking met leaseauto’s en huurhuizen is meestal erg handig om uit te leggen hoe het werkt. Leasen heeft sowieso veel voordelen boven kopen. En groeit dan ook niet voor niets zo hard in populariteit de laatste jaren.

Abonnementsdiensten zijn populair

Tegenwoordig kun je abonnementen afsluiten voor bijna alles (en steeds meer). Netflix is het geijkte voorbeeld, maar ook abonnementen op vervoersmiddelen zijn populair. Carsharing bijvoorbeeld, maar ook voor fietsen en e-scooters zijn er zulke diensten. Of wat dacht je van alle foodboxen? In feite is dat een abonnement op eten.

Enfin, het kan voor sokken, luiers, tampons, scheermesjes, wc-papier en nog veel meer. In de software branche is SaaS (software-as-a-service) overigens al jaren een begrip.

Een abonnement voor je website

Noot vooraf, we schrijven dit blog natuurlijk omdat ons website abonnement veel op leasen of huren lijkt. We gebruiken de vergelijking vaak als we willen uitleggen hoe onze dienst werkt: ‘zie het als full operational lease voor je website’. Maar er zijn ook wat verschillen, zoals gezegd (bekijk alle features).

Website huren of leasen: de verschillen

Zo is onze dienst, anders dan veel leasecontracten, na een jaar gewoon maandelijks opzegbaar. Je zit er dus niet voor jaren aan vast. Ook betaal je geen rente. En je website is gewoon van jou, net als je domeinnaam.

Om te beginnen bespreken we hieronder 6 voordelen van je website huren of leasen, in het algemeen én toegepast op websites.

1. Geen groot bedrag in één keer betalen

website leasen is goedkoperAls kleine of startende ondernemer groeit het geld je niet op de rug. En als je al een spaarpotje hebt, gebruik je dat waarschijnlijk liever voor andere investeringen of als ‘buffer’.

Een website laten bouwen en in één keer betalen, kost serieus geld. Maar met een website-abonnement-zonder-opstartkosten hoef je je spaarrekening dus niet te plunderen.

O, en laat je niet verleiden door de prijsvechters in de markt: een goede website bouwen, kost tijd en vergt kennis van zaken. Om de prijzen laag te kunnen houden, zal er altijd ergens op bezuinigd moeten worden. Zie ook voordeel 4 in dit verband.

2. Weten waar je aan toe bent

Als je je website least, weet je elke maand waar je financieel aan toe bent. De vergelijking met een auto gaat ook hier weer op: vaak kies je voor lease om onverwachte kosten te voorkomen. Regelmatig onderhoud kost geld (vaak als het net even niet uitkomt) en met de jaren komen daar reparatiekosten bij.

Veel website-eigenaren staan er niet bij stil, maar ook je website heeft regelmatig onderhoud nodig. Daarover meer bij voordeel 3. Waar het hier om gaat: website-onderhoud kost geld. En als je je site hebt ‘gekocht’, dan komen die kosten er achteraf nog bij, elke maand.

Betaal je graag je webbouwer elke maand een uur voor updates en onderhoud (tegen een serieus uurtarief)? Of laat je dat liever aan je ‘leasemaatschappij’ over?

3. Website inclusief updates

website onderhoud inbegrepen bij nowweb.nlZoals gezegd, ook je website heeft regelmatig onderhoud nodig. Sterker nog, veel vaker dan je auto. Een CMS als WordPress heeft doorgaans meerdere updates per maand. En dan zijn er nog de diverse plug-ins (wij installeren er standaard al ruim twintig).

Doe je de updates niet, dan loop je risico: 1) dat de beveiliging niet up-to-date is en 2) dat je website niet meer goed werkt. Aan de andere kant, ook het uitvoeren van een update brengt risico’s mee. Het lijkt een simpele druk op de knop (oké, klik op de button). Maar een update van de ene plug-in kan ervoor zorgen dat een andere niet meer goed werkt.

De leasemaatschappij zorgt graag dat jouw auto in goede staat blijft. Zo is het ook met je lease-website: daarmee heb je altijd een site die veilig en up-to-date is.

4. Meer kwaliteit binnen je budget

Tijd voor weer een lease-auto-vergelijking: koop je graag een Kia of Skoda van je spaargeld of lease je dan toch liever een Audi of BMW voor een vast maandbedrag? Vaak brengen je maandelijkse inkomsten meer kwaliteit binnen handbereik dan je spaarrekening.

Wederom, zo is het ook met je lease-website: ons concept brengt een website met een waarde van zo’n 2500 euro binnen bereik, vanaf 25 euro per maand.

Hoe we dat doen? Dat is eigenlijk een apart blog waard (staat bij deze op de to-do-list), maar in het kort: schaalvoordeel. We kopen webhosting en domeinnamen in voor honderden websites tegelijk. We testen updates en voeren ze uit voor al onze klanten tegelijk. Idem dito voor bug fixes. Dat schaalvoordeel geven we terug aan onze klanten.

5. Upgraden is eenvoudiger…

website huren vergelijk kantoor hurenStel je hebt een bedrijfspand gekocht, maar hebt behoefte aan meer kantoorruimte. Wat doe je? Verkopen en een nieuw pand kopen? Meestal is dat niet haalbaar. Huur je je bedrijfsruimte daarentegen, dan is het vaak een stuk eenvoudiger: je huurt er eenvoudig een vleugel of verdieping bij. Of als je een maaltijdbox hebt voor 2 dagen, maar je hebt behoefte aan een 3e dag gemak? Een kwestie van inloggen en je abonnement upgraden.

Heb je een website en een extra domein of extra mailboxen nodig? Of wil je er een webshop van maken? Ook zo geregeld!

… of zelfs gratis

Bovendien zijn toekomstige upgrades vaak inbegrepen. Toen Hello Fresh net begon in Nederland hadden ze één soort box, nu heb je er keuze uit meer dan 20 recepten.

Zo begonnen wij in 2016 met één design, nu hebben we verschillende designkeuzes die ook nog eens flexibeler zijn én aanzienlijk meer functionaliteiten. Gewoon voor dezelfde prijs.

6. Geen stress meer over je website

website abonnement is geen stressHet sleutelwoord is hier ‘gemak’. Je kiest voor een leaseauto omdat je die gewoon naar de dealer kunt brengen als-ie stuk is. En je kiest voor een maaltijdbox, om niet elke dag naar de winkel te hoeven en te moeten nadenken over wat je nu weer gaat eten.

Dat gemak wil je toch ook als het om je website gaat? Dat je weet dat je website goed werkt en blijft werken. En dat je gewoon even een mailtje kunt sturen als er een keer iets niet helemaal goed gaat.

Zijn er ook nadelen?

Tuurlijk. Alles in het leven heeft voor- en nadelen. Hieronder bespreken we 3 veelgehoorde nadelen van leasen.

1. Op de lange termijn is het duurder

website of webshop leasenMeestal betaal je inderdaad rente als je least, omdat je eigenlijk gewoon een lening hebt voor een flink bedrag. Daardoor betaal je over de totale periode meer. Bij financial lease is dat duidelijk zichtbaar, maar ook bij operational lease zit er rente in je maandbedrag verrekend.

Maar… bij ons betaal je geen rente! En je bent ook niet duurder uit. Reken maar even mee: bij een websitewaarde van 2500 euro en een maandbedrag van 25 euro, heb je na 100 maanden een break-even-point bereikt. Dat is ruim 8 jaar, in die tijd heb je je koopwebsite al lang moeten vervangen of veel geld geïnvesteerd in updates en upgrades.

Lees ook ons blog over de kosten van een website.

2. Je zit er voor jaren aan vast

Als je een een auto leaset, zit je doorgaans inderdaad voor een aantal jaar aan het leasecontract vast. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de aanzienlijke investering die de leasemaatschappij voor je doet.

Maar… wederom, bij ons niet. Je abonnement is bij ons al na een jaar maandelijks opzegbaar.

3. Wat je leaset, is niet van jou

website of webshop hurenOké, maar waarom is dat precies belangrijk? Een huis koop je (doorgaans) voor het woongenot, een auto om van A naar B te reizen. Leasen groeit in populariteit, niet alleen zakelijk maar ook privé. Juist omdat eigendomschap eigenlijk vooral gevoelswaarde heeft. Het is meer een principekwestie dan een echt voordeel. Bovendien is jouw koophuis, natuurlijk ook gewoon van de bank. Maakt dat dat je er minder woonplezier van hebt, nee toch?

Maar… als je ons je website laat maken, is die gewoon van jou. Net als je domeinnaam trouwens. Als je opzegt, kun je je domein naar een ander hostingbedrijf verhuizen. En we kunnen een export maken van de content (de inhoud) van je website (je teksten, foto’s en video’s), die kun je importeren in elke andere WordPress-installatie.

Kortom, als je opzegt, ben je niet meteen je website kwijt. We geven je alleen niet onze broncode mee! Maar dat spreekt voor zich toch? Zie het zo: als je de huur van je huis opzegt, mag je natuurlijk gewoon je huisraad meenemen. Maar je krijgt het huis zelf natuurlijk niet cadeau.

Lees ook onze veelgestelde vragen hierover.

Samengevat kun je dus zeggen dat ons abonnement voor je website je wel de voordelen van leasen biedt, maar zonder de nadelen!

En dan nog 1 misvatting…

En dan is er nog een misvatting die we regelmatig horen. En die we hierbij graag even de wereld uit helpen!

Kopen is op de lange termijn altijd gunstiger dan huren

Nietus! Dat gaat op voor huizen. Omdat de waarde van een huis stijgt, is het een investering. Met het oog op verkoop dus. Jouw website zul je niet snel aan iemand anders verkopen. En zeker niet voor meer dan je er jaren gelden voor hebt betaald. Hoe ouder, hoe minder waard. Sterker nog, hoe ouder je website, hoe meer onderhoud er nodig is.

Tenzij iemand dat onderhoud regelmatig voor je doet. Wij bijvoorbeeld…

Wil je ook je website leasen?

Dat kan dus! Je kunt ons een complete, professionele webshop of website laten maken voor een vast, laag maandbedrag. Noem het leasen, huren of een abonnement voor je website of webshop. Over de voordelen hoeven we het nu vast niet meer te hebben!