nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Als je als bedrijf online actief bent, dan kun je hier eigenlijk niet onderuit: een domeinnaam voor je website. Maar wat is een domein nu eigenlijk? Eenvoudig gezegd: het is de unieke naam waarmee (potentiële) klanten gemakkelijk jouw website kunnen opzoeken en onthouden. Als we voor het gemak onze eigen website erbij pakken, dan is onze domein nowweb.nl.

Waarom heb ik een domeinnaam nodig?

Zoals hierboven al genoemd, gebruiken we domeinnamen vooral voor ons gemak. Een domeinnaam is namelijk een vertaling van een IP-adres, een unieke code die uit vier getallenreeksen bestaan. Iedere computer krijgt een IP-adres toegewezen en vaak staat het gekoppeld aan een bedrijf. Maar als ons IP-adres 123.456.789.10 is, en het IP-adres van jouw bedrijf 234.567.891.01, dan maken we het klanten niet gemakkelijk om ons online te vinden. Vaak hebben we het al moeilijk genoeg om de telefoonnummers van familie en vrienden te onthouden! En juist daarom vertalen we het IP-adres naar een unieke naam, waarin vaak de naam van het bedrijf verwerkt is.

Waaruit bestaat een domein?

Een domein bestaat uit de eigenlijke naam en de domeinextensie, dus ‘nowweb’ en ‘.nl’. De naam kies je zelf en, om het voor je klanten gemakkelijk te maken, gebruik je hier vaak de naam van je bedrijf voor of een variant hierop. Het enige waarmee je rekening moet houden, is dat de naam niet al in gebruik is door een ander bedrijf. De domeinextensie zijn de letters die na de ‘.’ komen, dus .nl, .be, .com en .org. Ook hier kies je zelf welke extensie je gebruikt om je domeinnaam compleet te maken. Werk je alleen met Nederlandse klanten, dan is .nl een goede keuze, terwijl je voor een internationale website meer hebt aan .com.

Kan ik meerdere domeinnamen registreren?

Dat kan inderdaad. Veel bedrijven doen dit omdat zij in de toekomst ook in het buitenland zaken willen doen. Als jouw bedrijf een effectieve domeinnaam heeft en je hebt ambities om internationaal te handelen, overweeg dan om alvast meerdere extensies te registreren zoals .be, .de of .com. Zo voorkom je ook meteen dat een concurrent een vrijwel identiek domein opzet door alleen een andere extensie te gebruiken.

Waar registreer ik mijn domeinnaam?

Je registreert je domeinnaam bij een zogenoemde registrar. Dit is meestal een hostingbedrijf dat domeinnaamdiensten aanbiedt. Zij regelen vervolgens de registratie van je domeinnaam bij SIDN, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van .nl-domeinnamen. Als jouw klant de domeinnaam van jouw bedrijf invoert in de adresbalk van een internetvenster, dan zorgen zij ervoor dat die klant op jouw website terecht komt. Hun systemen verwerken meer dan een miljard zoekopdrachten per dag, wat niet verwonderlijk is aangezien er inmiddels meer dan 5,7 miljoen geregistreerde domeinen bestaan.

Gratis domeinnaam bij nowweb.nl

Waarschijnlijk heb je je handen al vol aan je bedrijf. Het laatste wat je wilt, is je verdiepen in de wereld van het opzetten en registreren van domeinnamen. Wij nemen je graag het werk uit handen. Niet alleen zetten we een website op die volledig bij je huisstijl past, maar we verzorgen ook gratis je domeinnaam. Vertel ons welke domeinnaam je op het oog hebt en als die nog vrij is, dan leggen wij ’m voor je vast.

Als je al een domein hebt, dan koppelen we die aan je nieuwe website. We kunnen je domeinnaam dan verhuizen van je huidige hostingbedrijf naar ons, dat scheelt jou weer in de kosten!