nowweb.nl

Bespaar tot 2460 euro op je website

nowweb.nl-header-blog-besparen-op-je-website

Heb je een website die aan vervanging toe is? Of ben je net gestart als ondernemer en op zoek naar een betaalbare website? Ook jij kunt besparen op je website! Gemiddeld ruim 1600 euro, oplopend tot bijna 2500 euro. Hoe? Die rekensom vind je hieronder. Maar eerst even dit:

Wat kost een website?

Daar wordt elke maand honderden keren op gezocht in Google. Blijkbaar is het een vraag die mensen bezighoudt. En begrijpelijk, want de bedragen lopen nogal uiteen: van een paar honderd euro tot een paar ton (ja, serieus). Dat klinkt misschien gek, maar zo gek is het niet. De kosten van een website hangen simpelweg af van je wensen als klant.

Vergelijk het maar eens met de prijs van een huis of van een auto. Een tweekamerappartement buiten de randstad heb je al voor minder dan 50 duizend euro (ja, écht), maar er staan ook huizen van rond de 10 miljoen op Funda. En een Peugeot 108 heb je al voor net iets meer dan 10 duidend euro, maar voor een Lamborghini Aventador leg je ruim 40 keer zoveel neer. Zo is het ook met een website.

Wat zijn de verschillen?

Een Peugeot is geen Lamborghini. En voor een paar honderd euro krijg je een andere website dan voor een paar ton. Dat spreekt voor zich. In het laatste geval hebben we het over echt serieus maatwerk. Daar zitten heel veel uren van heel dure (front-end en back-end) developers en (interactie-, graphic en UX) designers in. Met duur bedoel ik dan: boven de €100 ex. btw per uur.

Zo’n internetbureau zijn wij niet. Met nowweb.nl richten we ons op zzp’ers en mkb’ers (leestip: Onze missie). En we begrijpen dat voor hen elke 100 euro die ze minder uitgeven vaak al een serieuze besparing is. En dat cashflow soms ook een issue is: even een paar duizend euro aftikken is niet zo makkelijk als elke maand een paar tientjes betalen.

Wat voor website heb je nodig?

Gelukkig heb je als kleine ondernemer (vrijwel) altijd genoeg aan een gewoon goede website. Je wilt een mooie, overzichtelijke homepage. Uiteraard in jouw huisstijl. En met goede foto’s. Je wilt er je producten of diensten op kunnen laten zien, eventueel een actie of aanbieding en/of reviews van klanten. En verder? Een verhaal over jou of je bedrijf, iets over je visie, missie of werkwijze en misschien wel je tarieven. Een contactpagina natuurlijk, mét contactformulier. En een blog of nieuwsberichten. Je website moet ook goed werken op mobiel en tablet (een responsive webdesign, heet dat), goed gevonden worden in Google en goed beveiligd zijn (met een SSL-certificaat).

Daarvoor hoef je (gelukkig) geen ton op te hoesten – en zelfs geen 10 duizend euro. Hoeveel dan wel?

Dus nogmaals, wat kost een ‘gewoon goede’ website?

Lang verhaal kort: tussen de 2000 en 3000 euro. Heb je nog wat (eenvoudige) specifieke wensen – denk aan een meertalige website, een koppeling met een externe database of een prijscalculator – dan kan dat bedrag oplopen tot zo’n 5000 euro.

Of het niet goedkoper kan? Natuurlijk, dat kan. Ook voor zo’n 1000 tot 1500 euro kun je vaak al een website laten maken. Maar dan lever je linksom of rechtsom iets in. Neem het voorbeeld van een auto: voor een betaalbare middenklasser betaal je tussen de 15 en 25 duizend euro. Ook dat kan goedkoper, maar dan lever je hoe dan ook in op bijvoorbeeld ruimte, luxe, zuinigheid of vermogen – en vaak ook op design! Wil je dat? En belangrijker: kun je je dat permitteren? Want de kwaliteit waarop je inlevert, zit ‘m bijvoorbeeld in de responsiveness, de snelheid van de hosting of de vindbaarheid in Google.

In onze rekensom moeten we tot slot ook rekening houden met nog twee zaken: de ‘levensduur’ van een website en de kosten van webhosting.

Wat is de levensduur van een website?

Ook als je een website laat bouwen, is die niet onbeperkt houdbaar. De ontwikkelingen gaan erg snel in de wereld van het internet, zowel qua techniek als qua design. En ook jouw bedrijf en je producten of diensten kunnen veranderen. De levensduur van een website is gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar. Dat wil niet zeggen dat je na die tijd je website kunt weggooien en helemaal opnieuw moet beginnen. Het betekent wel dat er rond die tijd weer opnieuw in je website geïnvesteerd zal moeten worden.

Wat kost hosting?

Ook als je een website laat bouwen, heb je daarna te maken met maandelijkse kosten. Je website staat ergens op een server en daar moet voor betaald worden (voor de serverruimte én het dataverkeer). Hosting heet dat, ook wel webhosting.  De prijzen voor een hostingabonnement variëren van 5 tot 10 euro per maand. De verschillen zitten bijvoorbeeld in de hoeveelheid GB’s aan schijfruimte en dataverkeer, maar ook de snelheid van de server kan nogal verschillen (wat weer belangrijk is voor je SEO, oftewel: hoe goed Google je website vindt).

De rekensom: besparen op je website

Dus, je wilt toch echt een ‘gewoon goede website’. En daar ben je dan 2000 tot 3000 euro kwijt. Toch? Ja, behalve… als je een abonnement neemt bij nowweb.nl. Bij ons kun je je website namelijk niet kopen voor een vast bedrag, maar je kunt je website huren of leasen (voor 25 euro per maand). Of noem het een abonnement op je eigen website. Dat scheelt niet alleen in de cashflow, maar ook in de totale kosten! Reken maar eens mee…

Hierna ga ik nog op beide punten in, maar nu eerst de rekensom. Daarvoor doen we een aantal aannames:

  1. Een gewoon goede website kost 2000 tot 3000 euro
  2. De gemiddelde levensduur van een website is 3 tot 5 jaar
  3. De hosting en een domeinnaam kosten gemiddeld 5 tot 10 euro per maand

Komt-ie:

  • Kopen: 4 jaar = 48 maanden x €7,50 per maand = €360 +€2500 = €2860
  • Huren: 48 maanden x €25,00 = €1200
  • Uw voordeel: €2860 – €1200 = €1660

Nu nog een keer in normale zinnen: we gaan uit van een levensduur van gemiddeld 4 jaar, dat is 48 maanden. Koop je je website, dan ben je (48 keer 7,50 is) 360 euro voor de hosting kwijt. Plus de 2500 euro voor de aanschaf. Maakt in totaal 2860 euro. Huur je daarentegen je website, dan kost je dat (48 x 25 euro is) 1200 euro. Dat scheelt je dus 1660 euro.

Liever een tabel? Dat kan ook:

Ga je uit van 3 jaar, 10 euro hostingkosten en een website van 3000 euro, dan loopt je voordeel zelfs op tot 2460 euro!

Wil je ook zoveel besparen op je website?

Bij nowweb.nl verzorgen wij je gehele website, voor een vast bedrag per maand: vanaf 25 euro per maand. We denken graag met je mee over wat het doel van jouw website is en hoe we je website het beste daarop kunnen inrichten. Interesse? Neem contact op of vraag een Gratis Demo aan.