nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is een font of lettertype?

Wat is een font of lettertype?

Oké, dus je wilt een (ver)nieuw(d)e website? Dan heb je vast al nagedacht over hoe die eruit moet gaan zien: wat voor foto’s je wilt gebruiken, welke pagina’s er moeten komen en wat de teksten op elke pagina moeten worden. Maar heb je hier ook over nagedacht: welk lettertype en font gaan we gebruiken? Daar had je misschien nog niet bij stilgestaan? Geen probleem, daar heb je ons voor. Natuurlijk, het is vooral belangrijk dat een tekst (inhoudelijk) lekker leest, maar hij moet ook (letterlijk) goed leesbaar zijn. En daar komen lettertypen en fonts dus bij te kijken. Maar laten we beginnen met de vragen: wat is een lettertype? Wat is een font?

Is er een verschil tussen een font en een lettertype?

Als je dacht dat fonts en lettertypes hetzelfde zijn, dan had je het mis. De twee termen worden tegenwoordig vaak – onterecht dus – door elkaar wordt gebruikt, maar officieel is er wel degelijk een verschil. Een lettertype is het ontwerp van een letter, terwijl een font juist de combinatie is van het lettertype, de grootte en de stijl ervan. Laten we het wat makkelijker maken: Helvetica, Arial en Calibri zijn bijvoorbeeld lettertypen. Maar Calibri (lettertype), in Light (de stijl) en in 11 punten (de grootte) is een font.

Wat is een lettertype?

Als je bijvoorbeeld een Word-document schrijft of een e-mail typt, sta je vaak niet stil bij het lettertype of font dat je gebruikt (laat staan bij het verschil tussen de twee). Maar als je een huisstijl voor je bedrijf gaat bepalen, worden lettertypes en fonts natuurlijk wel belangrijk. Je de lettertypes die je kiest gebruiken in je logo, op je visitekaartje en je briefpapier. En op je website natuurlijk.

Het lettertype dat je kiest, heeft een bepaalde uitstraling: bijvoorbeeld zakelijk, sierlijk of eigenwijs. En de leesbaarheid speelt een belangrijke rol. Als je een lettertype gebruikt dat niet prettig leest, dan haken bezoekers van je website sneller af. Neem bijvoorbeeld deze: Parisienne.

Zoals je ziet, is het een prachtig lettertype dat bijna aan handgeschreven kalligrafie doet denken. Maar bedenk nu eens dat je hier een lange tekst van moet lezen. Best vermoeiend!

Met of zonder schreef?

Voor langere teksten worden vaak lettertype met schreef (serif in het Engels)gebruikt, zoals het oude, vertrouwde Times New Roman. Een duidelijke, goed leesbare letter (dat tegenwoordig, we zeggen het voorzichtig, als enigszins oubollig wordt beschouwd). Op het internet zijn inmiddels de schreefloze lettertypes steeds populairder geworden. Denk aan de Arial, Helvetica en Verdana. Of kijk naar het lettertypes die we in deze website gebruiken: Exo en Raleway.

Wat is een font?

Zoals gezegd, ook de grootte en de stijl van een lettertype zijn belangrijk. Kortom, welk font kies je? Als de tekst op je website te klein is en daardoor slecht leesbaar, klikken je bezoekers sneller weg. Te grote letters nemen aan de andere kant veel ruimte in en kunnen schreeuwerig of ‘kinderachtig’ overkomen. Daarbij hebben we het natuurlijk over de zogeheten broodtekst (dat zijn de langere stukken tekst). Want de koppen mogen natuurlijk best wat groter.

Als je bepaalde woorden of informatie eruit wilt laten springen, dan gebruik je vaak bold of cursief (ook wel: italic). Maar veel lettertypes hebben nog meer variaties dan deze twee. Sommige hebben er wel 10 zelfs. Zoals het op internet veel gebruikte Lato.

  1. Thin
  2. Thin Italic
  3. Light
  4. Light Italic
  5. Regular
  6. Regular Italic
  7. Bold
  8. Bold Italic
  9. Black
  10. Black Italic

 

 

Wat is Google Fonts?

Je kent zelf vast al een hoop verschillende lettertypes. En als je bijvoorbeeld in Word kijkt naar alle mogelijkheden, dan zijn dat er ook heel veel. Maar ook lettertypen worden door iemand ontworpen, en die doet dat meestal (liever) niet voor niks. Als je zo’n lettertype wilt gebruiken in je huisstijl of je website, moet je ervoor betalen. Gelukkig heeft Google daar een oplossing voor: Google Fonts. Een online database met meer dan 800 verschillende lettertypes die je gratis mag gebruiken. We gebruikten hierboven al een paar links naar Google Fonts.

Welk lettertype moet ik gebruiken?

Wat mooi is, is natuurlijk een kwestie van smaak. En daarover van niet te twisten. Toch zijn er wel een paar ongeschreven regels over het fontgebruik in je website. Bepaalde lettertypes roepen toch bij veel mensen ongeveer dezelfde gevoelens op. Zo wordt Times New Roman beschouwd als ‘traditioneel’, Helvetica als ‘stabiel’ en Valencia als ‘expressief’. Je kunt het vergelijken met de gevoelens die mensen hebben bij kleuren.

Daarnaast zijn er ook op dit gebied natuurlijk trends. Om je website een moderne en up-to-date uitstraling te geven, kan het slim zijn om die in de gaten te houden. Het lettertype van je website is vaak eenvoudig aan te passen.

Gratis font advies bij Nowweb.nl

Zie je door de bomen het digitale bos niet meer? Dat snappen we best. Er is ook zoveel keuze! En je wilt graag de juiste keuzes maken, want het gaat tenslotte om je bedrijf. Blijf ademen! Wij helpen je wel. We bouwen tenslotte je website, dus we helpen je ook bij het kiezen van passende lettertypes voor jouw website.