nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is een stockfoto?

Wat is een stockfoto?

Foto’s (of stockfoto’s) trekken de aandacht. Of (om er maar eens een lekkere cliché in te gooien): 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden. Het is het eerste waar klanten naar kijken als ze je website bezoeken. Foto’s bepalen de sfeer op je webpagina’s en hebben invloed op de eerste indruk. Daarom is het belangrijk dat je foto’s gebruikt die professioneel zijn, maar ook bij de identiteit van je bedrijf passen én de inhoud van je teksten ondersteunen. Maar waar haal je deze foto’s vandaan?

Je kunt natuurlijk een fotograaf inhuren. En als je daar budget voor hebt, dan raden we je dat ook zeker aan. Maar, een goede fotograaf is vaak niet goedkoop. Dat is ook niet gek, want hij moet er voor langskomen bij je bedrijf en is (afhankelijk van jouw wensen) vaak wel een paar uur bezig met het maken van alle foto’s. Daarna moet hij nog een selectie van de beste foto’s maken en die bewerken in Photoshop. Kan het ook goedkoper? Ja, dat kan: stockbeelden of stockfoto’s zijn vaak aanzienlijk goedkoper.

Maar wat is een stockfoto nu precies?

Een fotograaf kan wachten totdat iemand hem een specifieke opdracht geeft om foto’s te maken voor een bepaald doel. Maar hij kan zelf ook proactief te werk gaan en een eigen portfolio opbouwen. Natuurlijk wil hij dan nog steeds graag voor zijn inspanningen worden betaald. Dat kan door zijn foto’s te uploaden bij een stockbureau. Dat bureau treedt dan op als de zogenaamde ‘wederverkoper’ voor de fotograaf (of het koopt meteen alle rechten op de foto’s af). Zulke bureaus hebben vaak een voorraad met heel veel (duizenden) foto’s, van heel veel verschillende fotografen. Die foto’s worden daarom ook wel stockfoto’s genoemd.

Voor de foto’s op je website kun je rondneuzen in zo’n fotovoorraad en vervolgens de stockfoto’s kopen die je wilt gebruiken. Dit betekent dus wel dat de foto’s niet exclusief zijn en dat meerdere mensen dezelfde foto kunnen gebruiken als jij. Maar met keuze uit zoveel foto’s is de kans dat je concurrent uit de regio precies dezelfde foto kiest, natuurlijk niet zo groot.

Foto’s en auteursrecht

Op de meeste foto’s die je online vindt, berust auteursrecht. Dit betekent dat je niet zomaar foto’s mag downloaden van zoekmachines om ze voor je website te gebruiken. De kans is dan groot dat je inbreuk maakt op het auteursrecht. De eigenaar van de foto kan dan juridische stappen ondernemen, waarna je vaak een fikse boete moet betalen. Het voordeel van de stockfoto’s is dat je direct betaalt voor je gebruiksrecht van de foto’s. Je mag de foto dan meerdere keren gebruiken, zonder dat je hiervoor extra hoeft te betalen. Bijvoorbeeld op je website én in een brochure.

Waar je wel op moet letten, is dat sommige stockbureaus een onderscheid maken tussen redactionele en commerciële foto’s. Bij sommige foto’s staat aangegeven dat je ze niet mag gebruiken voor commerciële doeleinden zoals de promotie van een product of dienst, een bedrijfswebsite, posters of brochures.

Kies je foto zorgvuldig

Het is belangrijk dat je een foto kiest die bij de identiteit van je bedrijf past, maar die ook de tekst ondersteunt. Bedenk daarom eerst naar welk soort foto je op zoek bent. De stockbureaus maken gebruik van een zoekmachine zodat je via zoekwoorden gerichte zoekopdrachten kunt geven. Als je nog niet helemaal weet waar je naar op zoek bent, dan kun je ook per categorie foto’s bekijken. Vaak worden de stockfoto’s ook in verschillende groottes aangeboden en voor een groter formaat betaal je ook meer. Voor een foto die je op je website of social media gebruikt, is een resolutie van 72 dpi al voldoende. Als je de foto ook in print of op drukwerk wilt gebruiken, dan kun je voor een foto met een hogere resolutie kiezen (vaak 300 dpi).

Lees ook ons blog over de do’s en don’ts van het gebruik van stockbeeld in je website.

Stockfoto’s kopen? Zo werkt het

Elke stockfotowebsite heeft natuurlijk zijn eigen manier van werken en zijn eigen prijzen. Maar de meeste stocksites werken met credits. Je koopt eerst een aantal credits, waarmee je vervolgens de foto’s betaalt. Vaak kosten foto’s met een hogere resolutie meer credits. Bij sommige stockwebsites kun je bovendien een (maand)abonnement afsluiten, waarmee je elke maand het recht hebt om een bepaald aantal foto te downloaden. Met zo’n abonnement zijn de foto’s vaak een stuk goedkoper, maar je zit er dan wel bijvoorbeeld een jaar aan vast. En je moet natuurlijk niet vergeten om elke maand je foto’s te downloaden.

Voorbeelden van stockbureaus (stocksites)

Er zijn tientallen website die stockbeelden aanbieden. Google er maar eens op! Maar welke moet je nou gebruiken? Laten we het gemakkelijk maken voor je. Dit zijn onze 2 favoriete websites voor stockbeelden: Depositphotos.

Heb je iets moois gevonden? Wij kunnen ze voor je downloaden en meteen in je website zetten. De kosten hiervoor zijn – eenmalig – 9 euro ex. btw per foto.

Bestel hier direct je stockfoto’s

Gratis foto’s?

Geef je liever (nu nog even) geen geld uit aan de foto’s op je website? Dat kan ook. Er zijn ook websites die gratis stockfoto’s aanbieden. Vaak is de keuze wat minder groot bij deze stocksites en de kwaliteit van de foto’s is doorgaans net wat minder dan bij betaalde stockfoto’s. Maar met een beetje creatief zoekwerk kun je vaak prima beelden voor je website vinden.

Dit zijn onze 3 favoriete gratis-stockfoto-websites: Pixabay, Pexels & Unsplash.

Goedkope stockfoto’s bij nowweb.nl

Bij nowweb.nl verzorgen wij je gehele website, dus denken we ook graag met je mee over het beeldgebruik op je website. Heb je zelf al goede foto’s? Dan gebruiken we die natuurlijk. Zo niet, dan zoeken bij het maken van de Gratis Demo meteen vast wat stockfoto’s voor je. Op iedere pagina zorgen wij ervoor dat we foto’s kiezen die bij jouw huisstijl en jouw teksten passen.

Zo kun je zelf weer meer tijd besteden aan andere belangrijke zaken in je bedrijf!