nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is Google Analytics?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een gratis softwareprogramma van de zoekmachine Google, dat in staat is je website traffic (verkeer) bij te houden. Veel mensen hebben wel eens van dit programma gehoord, maar hebben geen idee wat het precies is en wat je ermee kunt. Kort gezegd geeft dit programma je inzicht in bijvoorbeeld het aantal bezoekers, waar ze vandaan komen, waar ze naartoe navigeren (binnen je website) en wat hun eindpunt is. Google Analytics voorziet je dus van zeer nuttige informatie over het gedrag van de bezoekers op je website.

Meten is weten

Als je serieus met je website bezig bent, is Google Analytics een absolute must have. Meten is immers weten, zeker als het gaat om je website. Het programma verschaft je inzicht in (bijna) alles wat er op je website gebeurt: ofwel, wat de bezoekers van je website precies ‘uitspoken. Door je website goed te analyseren kun je bepalen of het gewenste resultaat wel wordt behaald of dat er zaken moeten veranderen. Het helpt je dus om te bepalen hoe succesvol je inspanningen zijn en om strategische beslissingen te maken.

Hoe werkt Google Analytics?

Google Analytics werkt op basis van een zogenaamde trackingcode op je website. Deze code wordt automatisch gegenereerd als je een account aanmaakt en moet vervolgens worden geïmplementeerd in je broncode. Deze trackingcode registreert vanaf dat moment het bezoek op je site.

Dit levert je een verzameling van interessante websitedata op en geeft antwoord op vragen als: wat doen bezoekers op je website, hoeveel bezoekers ontvang je eigenlijk en via welke kanalen (bijvoorbeeld Google, Facebook of Instagram) komen zijn binnen? Door een cookie te plaatsen weet Google Analytics óók of een bezoeker je website al eerder heeft bezocht of dat een bezoeker voor het eerst komt kijken.

Welke data kun je meten met Google Analytics?

De data die Google Analytics te bieden heeft, kun je grofweg in vier onderdelen verdelen:

Acquisitie: via welk kanaal komen de bezoekers op je website?

Google Analytics laat je zien waar bezoekers vandaan komen. Daarbij is hun locatie niet zozeer belangrijk, maar wel hoe ze op jouw website zijn terechtgekomen. Dit kan bijvoorbeeld via een zoekopdracht in Google zijn, maar bijvoorbeeld ook via Facebook of een ander social media-kanaal.

Doelgroepen: wie bezoeken je website?

Met deze data kun je bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers er uit een bepaalde provincie afkomstig zijn. En je kunt zelfs het aantal bezoekers per stad zien. Ook kun je hier zien of je bezoekers een smartphone, tablet of een desktop hebben gebruikt om op jouw website te komen. Zo kun je aan de hand van deze data zelfs de indeling van je website aanpassen.

Conversies: wat je levert je website op?

De conversies zijn een belangrijk onderdeel van Google Analytics. Deze data laat zien of de pagina’s van je website doen wat ze moeten doen. Door doelen in te stellen (zoals het bezoeken van een ‘bedanktpagina’ na het invullen van een formulier), kun je meten of je pagina’s bijdragen aan de doelen die je wil bereiken. Wat het doel van je website is, ligt natuurlijk aan het type website dat je hebt.

Gedrag: wat doen de bezoekers op je website?

Met dit onderdeel van Google Analytics kun je zien hoe bezoekers jouw website gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke pagina’s het meest bezocht worden, welke zoekopdrachten er op je website ingevoerd worden en op welke pagina’s de meeste bezoekers je website weer verlaten.

Real-time

Tot slot is het ook mogelijk je websitebezoekers ‘real-time’ te volgen. Dat wil zeggen dat je live kunt zien waar jouw bezoekers vandaan komen, welke pagina’s ze op dit moment bekijken en hoe lang ze zich al op je website bevinden.

Ben je dus benieuwd waarom jij nog géén of te weinig klanten krijgt via je website? De kans is groot dat je via de rapporten van Google Analytics het antwoord zult vinden.

Google Analytics: standaard bij nowweb.nl

Heb je een website bij nowweb.nl? Mooi! We installeren namelijk in elke website die we lanceren standaard ook de tracking code van Analytics. Meteen vanaf het begin! Heb je al een website? We kunnen ook je huidige code installeren, zodat je al je data in één account kunt houden. Nog geen toegang? Stuur ons even een berichtje, dan voegen we je direct toe.