nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Alles wat je moet weten over het afhandelen en verzenden van pakketten als webshop-ondernemer

Als eigenaar van een webshop is het verzenden van pakketten een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is immers de manier waarop je jouw producten bij je klanten krijgt. In dit artikel bespreken we alles wat er komt kijken bij het afhandelen en verzenden van pakketten als webshop-ondernemer. 

Alles wat je moet weten over het afhandelen en verzenden van pakketten als webshop-ondernemer

We kijken naar de bezorgtijden van pakketten, track & trace, de kosten van verzending, dropshipping, e-fulfilment, het printen van verzendlabels, retourbeleid en duurzaamheid. We zullen ook een kijkje nemen bij SendCloud, een verzendplatform voor webwinkels.

Bezorgtijden van pakketten

Het is belangrijk om de bezorgtijden van pakketten in de gaten te houden. Klanten verwachten immers dat hun bestellingen op tijd aankomen. De bezorgtijden kunnen variëren, afhankelijk van de bezorgdienst die je gebruikt. Over het algemeen zijn er drie soorten bezorgopties:

  • Standaard levering: dit is de meest gebruikte bezorgoptie. De pakketten worden binnen 1-3 werkdagen geleverd.
  • Express levering: dit is een snellere bezorgoptie. Pakketten worden binnen 24 uur geleverd.
  • Same-day delivery: dit is de snelste bezorgoptie. De pakketten worden op dezelfde dag geleverd.

Het is belangrijk om de bezorgtijden van de verschillende opties duidelijk te communiceren naar je klanten. Op deze manier weten ze wat ze kunnen verwachten en kunnen ze de bestelling op tijd ontvangen.

Track & trace-service

Het bieden van een track & trace-service bij het verzenden van pakketten is een essentieel onderdeel van het klantenserviceniveau van een webshop. Met track & trace kunnen klanten het verzendproces van hun bestelling volgen, wat zorgt voor meer transparantie en vertrouwen in je webshop. Het geeft ook meer zekerheid aan de klant over wanneer de bestelling geleverd wordt en maakt het mogelijk om de levering aan te passen aan hun persoonlijke agenda. Bovendien helpt track & trace bij het voorkomen van geschillen over niet-ontvangen pakketten, omdat je precies kunt zien wanneer en waar het pakket is afgeleverd.

Kortom, het aanbieden van track & trace bij verzending is een belangrijk onderdeel van het verzendproces van een webshop.

De kosten van pakketten verzenden voor je webshop

De kosten van verzending kunnen een belangrijke factor zijn voor webshop-ondernemers. Dit is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de pakketten, evenals de bezorgoptie die je kiest. Er zijn verschillende manieren om de kosten van verzending te verminderen, bijvoorbeeld oor het gebruik van goedkopere bezorgdiensten, door het gebruik van lichter en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal of door de werkelijke verzendkosten door te berekenen aan de klant.

Het is belangrijk om de kosten van verzending in je berekeningen mee te nemen bij het bepalen van de prijzen van je producten. Je wilt immers geen verlies maken op de verzendkosten. Heb je een webshop die is gemaakt met WooCommerce? Dan kun je verschillende verzendklassen aanmaken in je webshop en per product instellen in welke verzendklasse het valt. Zo kun je nauwkeuriger bepalen wat je klanten precies betalen voor de verzending van hun pakketjes.

Geavanceerde verzendkosten voor webshops

Heb je behoefte aan nog meer vrijheid in bij bepalen van de verzendkosten? Wil je bijvoorbeeld de verzendkosten kunnen laten berekenen op basis van het gewicht van een bestelling? Dan is daar een handige plug-in voor: Table Rate Shipping.

Dropshipping

Dropshipping is een methode waarbij een webshop-ondernemer geen fysieke voorraad van producten hoeft te houden. In plaats daarvan worden de producten direct van de leverancier naar de klant verzonden. Dit bespaart de ondernemer opslagruimte en zorgt ervoor dat er minder risico is op het hebben van onverkochte voorraad.

Bij dropshipping is het belangrijk om samen te werken met betrouwbare leveranciers en ervoor te zorgen dat de klantenservice goed is geregeld. Je hebt immers geen controle over de verzending van de producten en het retourbeleid. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te selecteren met welke leveranciers je samenwerkt en om duidelijke afspraken te maken over de verzending en het retourbeleid.

Daarnaast is jouw marge als ondernemer vaak lager als je kiest voor dropshipping. Je zult dus meer producten moeten verkopen om genoeg winst te maken.

E-fulfilment

E-fulfilment is het proces waarbij de gehele logistieke afhandeling van een webshop uit handen wordt genomen. Dit houdt in dat een externe partij het gehele proces vanaf het moment dat een bestelling binnenkomt tot en met de levering aan de klant verzorgt. Hierbij kun je denken aan het opslaan van de voorraad, het picken en packen van de bestellingen en het verzenden van de pakketten.

E-fulfilment kan voordelen bieden voor webshop-ondernemers die zich willen concentreren op het runnen van hun bedrijf zonder zich zorgen te hoeven maken over de logistiek. Het kan echter ook duurder zijn dan het verzenden van de producten in eigen beheer, dus het is belangrijk om de kosten en baten zorgvuldig af te wegen.

Het printen van verzendlabels

Het printen van verzendlabels is een belangrijk onderdeel van het verzendproces. Het verzendlabel bevat alle informatie die nodig is voor de bezorgdienst om het pakket naar de juiste locatie te sturen. Het is belangrijk om de verzendlabels zorgvuldig te printen om fouten te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om verzendlabels te printen, afhankelijk van de grootte en schaal van je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld een standaard printer gebruiken om de labels af te drukken, of je kunt een labelprinter gebruiken om het proces te versnellen.

Retourbeleid

Een duidelijk retourbeleid kan een verschil maken voor de klanttevredenheid en het succes van je webshop. Klanten kunnen immers het product terugsturen als ze niet tevreden zijn of als er iets mis is met het product. Het is belangrijk om een duidelijk en begrijpelijk retourbeleid te hebben dat de klanten aanspreekt.

Er zijn verschillende manieren om het retourbeleid te formuleren, afhankelijk van de aard van je producten en de grootte van je bedrijf. Sommige webshop-ondernemers bieden bijvoorbeeld gratis retourzendingen aan, terwijl anderen de verzendkosten in rekening brengen aan de klant.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor consumenten en bedrijven. Het is daarom een goed idee om ook als webshop-eigenaar na te denken over duurzame verzendopties. Er zijn verschillende manieren om duurzamer te verzenden, zoals het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingen en het verminderen van de CO2-uitstoot van het transport.

Een optie kan zijn om te kiezen voor een bezorgdienst die investeert in duurzame maatregelen zoals het gebruik van elektrische voertuigen of fietsen. Er zijn ook specifieke duurzame bezorgdiensten die zich volledig richten op duurzaamheid. Bovendien kun je kiezen voor verpakkingen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en die recyclebaar zijn.

Door te investeren in duurzaamheid bij het verzenden van pakketten, kun je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook een positieve invloed hebben op het imago van je webshop. Het kan leiden tot meer loyaliteit van klanten en het aantrekken van nieuwe klanten die waarde hechten aan duurzaamheid.

SendCloud: het verzendplatform voor je webshop

SendCloud is een verzendplatform dat speciaal is ontwikkeld voor webshops. Het biedt een gemakkelijke en geautomatiseerde manier om verzendingen te beheren. Met SendCloud kun je eenvoudig verzendlabels printen, meerdere bezorgdiensten vergelijken en de bezorgopties van je klanten verbeteren. Daarnaast biedt SendCloud ook e-fulfilment voor webshop-ondernemers die de logistieke afhandeling willen uitbesteden.

Gratis aanmelden!

Als eigenaar van een webshop die is gebouwd met WordPress en WooCommerce, kun je eenvoudig gebruik maken van SendCloud door middel van een plug-in. Hiermee kun je het verzendproces efficiënter maken en tijd besparen. Bij Nowweb.nl installeren we die plug-in al standaard in je webshop.

80+ vervoerders

Het voordeel van SendCloud is dat je toegang hebt tot meerdere bezorgdiensten en je kunt selecteren welke dienst het beste past bij de verzending van jouw producten. Dit kan leiden tot lagere verzendkosten en een betere klanttevredenheid, omdat je klanten kunnen kiezen uit verschillende bezorgopties. Alle populaire verzendpartijen zijn beschikbaar, zo kun je je pakketten verzenden met Post NL, DHL, DPS of UPS via SendCloud.

Daarnaast biedt SendCloud ook een track-and-trace-functie, waarmee je klanten het verzendproces van hun bestelling kunnen volgen. Dit verhoogt de transparantie en vertrouwen van je klanten in je webshop.

Conclusie

Het verzenden van pakketten als webshop-ondernemer kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel om dit proces goed te beheren om de klanttevredenheid te behouden en je bedrijf te laten groeien. Door rekening te houden met de bezorgtijden van pakketten, de kosten van het verzenden, dropshipping, e-fulfilment, het printen van verzendlabels, retourbeleid en duurzaamheid, kun je het verzendproces van je webshop efficiënter maken en je klanten beter bedienen.

Het gebruik van een verzendplatform zoals SendCloud kan het proces verder stroomlijnen en je tijd besparen, terwijl het tegelijkertijd de klanttevredenheid verbetert en kosten verlaagt. Vergeet niet om zorgvuldig te selecteren met welke leveranciers je samenwerkt en om duidelijke afspraken te maken over de verzending en het retourbeleid.

Als eigenaar van een webshop is het belangrijk om te onthouden dat het verzendproces een cruciale rol speelt in het succes van je bedrijf. Door het proces goed te beheren en te optimaliseren, kun je je klanten tevreden houden en tegelijkertijd je bedrijf laten groeien.