nowweb.nl



Handige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Wat is caching?

Wat is caching?

Website caching is één van de meest nuttige technologieën op het web. Het maakt websites razendsnel wat zorgt voor betere SEO-resultaten, een grotere tevredenheid onder de bezoekers en (daarmee) vaak voor een hogere conversie en omzet. Caching is een alternatieve vorm van het opslaan van gegevens. Je kunt het zien als een tijdelijk geheugen.

Waarom caching?

De meeste websites worden per maand diverse malen bezocht. Zonder caching moet een website, op het moment dat iemand de pagina wil bezoeken, allerlei complexe en tijdrovende berekeningen uitvoeren om de website naar behoren te kunnen laden. Denk daarbij aan de laatste nieuwe blogberichten die geladen moeten worden, de widgets moeten worden gelokaliseerd, de header en footer moet worden gegenereerd en alle content de op je website staat moet worden opgehaald.

Dit zijn allemaal handelingen die achter de schermen gebeuren (en wij dus niet zien), maar die wel van invloed zijn op de laadtijd van je website. Het kan dus zo maar gebeuren dat je website door al deze handelingen extreem traag wordt. Dit is precies waarom caching erg nuttig is.

Wat is server caching?

De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt, wordt de pagina op de normale manier weergegeven. Dit wil zeggen dat het verzoek (de klik) wordt ontvangen door de server. Deze gaat aan de slag om dit verzoek te verwerken. Hierbij wordt de pagina in een HTML-bestand omgezet en naar de browser van de bezoeker gestuurd. Uiteraard neemt dit proces enige tijd in beslag.

Om dit hele proces te versnellen en te zorgen dat dit proces niet iedere keer doorlopen hoeft te worden, stel je caching in. Caching slaat dit HTML-bestand op de server op, waardoor de eerstvolgende keer dat iemand de homepagina bezoekt, dit hele proces niet hoeft plaats te vinden. De server stuurt simpelweg het reeds voorbereide HTML-bestand naar de browser toe. Het grote voordeel hiervan is dat de website hierdoor veel sneller wordt, waardoor de kans veel kleiner wordt dat een ongeduldige bezoeker weg klikt voordat de website zichtbaar is op het scherm. Daarbij zorgt je er met caching ook nog eens voor dat je website veel beter met plotselinge pieken in het webverkeer kan omgaan.

Ik verander mijn content, wat nu?

Het is natuurlijk super om zo’n snelle website te hebben door middel van caching. Maar wat nu als je de content op je website verandert, of bijvoorbeeld een nieuw blog publiceert? Blijft je bezoeker dan, doordat de server het HTML-bestand heeft opgeslagen, alleen de oude content zien?

Geen zorgen, een goede cache plug-in is zo geprogrammeerd dat hij het meest actuele HTML-bestand in de cache zet. Daarnaast ‘weet’ de software ook wanneer een bestand vernieuwd moet worden. Zo staat altijd de nieuwste versie van je website in de cache. Gelukkig ben je niet volledig afhankelijk van de software en kun je zelf ook de cache legen en verversen.

Browser caching

Wat we hierboven uitgelegd hebben is server caching. Het hele verhaal speelt zich dus af op de server waarop je website is opgeslagen. Er is echter nog een andere vorm van caching en dat is browser caching. Zoals al eerder aangegeven, moet je browser (op het moment je een website bezoekt) niet alleen de tekst, foto’s, header enzovoorts laden, maar ook elementen als fonts, javascripts en stylesheets. Browser caching zorgt er voor dat die bestanden (tijdelijk) in de browser van je bezoeker worden opgeslagen. Dit heeft als voordeel dat als een bezoeker opnieuw op je website komt, de gegevens dus niet opnieuw geladen hoeven te worden. Ook dit zorgt dus voor een aanzienlijke verbetering van de page speed.

Gewoon standaard bij nowweb.nl

Heb je een website bij nowweb.nl? Mooi! Voor als elke website die we lanceren, implementeren we standaard ook geavanceerd caching methodes. Zodat jouw website lekker snel laadt, Google blij wordt van je laadtijd en je bezoekers natuurlijk ook. Overigens ook dankzij onze bizar goede, snelle en duurzame webhosting!