nowweb.nl



Handige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Zo doe je zelf een SEO-audit voor jouw website of webshop

SEO Audit

Je wilt natuurlijk altijd het optimale halen uit jouw website en zoveel mogelijk traffic genereren, om jouw webwinkel nog meer business te leveren. Misschien heb je al een tijd een actieve pagina, maar wil je deze eens goed doorlichten. Of wil je beginnen met een spiksplinternieuwe pagina? In beide gevallen is een SEO-audit geen overbodige luxe en eigenlijk gewoon een must, net zoals dat je geregeld een APK wilt uitvoeren voor een auto.

Wat is een SEO-audit precies, waar wordt naar gekeken en hoe kun je zelf een SEO-audit uitvoeren? Ik neem je graag mee in dit proces en stap samen met jou in de schoenen van een SEO-adviseur. Sommige audits worden door consultants gratis aangeboden, met als doel om vervolgadviezen betaald uit te voeren. Door zelf goed op de hoogte te zijn van wat een audit precies omvat, ben je beter in staat te identificeren welke zaken wél en niet opgevolgd hoeven te worden.

Wat betekent een SEO-audit?

Audit betekent eigenlijk vrij vertaald “controleren” of “nagaan”. Het begrip is vooral bekend uit de financiële dienstverlening. Een audit wordt dan ook vaak uitgevoerd op de boekhouding, om te controleren of alles op de juiste manier geregistreerd is. Ook in SEO-land is een audit een vrij bekend fenomeen en een veel toegepaste techniek om de uitvoering van een SEO-strategie te beoordelen en te verbeteren.

Wat is het nut van een SEO-audit?

Wanneer je SEO-resultaten niet zijn zoals je vooraf had gehoopt of verwacht, dan is de kans behoorlijk groot dat er zaken zijn die niet op de juiste manier zijn uitgevoerd. Dit ligt natuurlijk vele malen complexer dan dat het klinkt en dit is dan ook meestal niet in een oogopslag vast te stellen. Door een SEO-audit te doen, kun je erachter komen waarom jouw resultaten tegenvallen. En wat de reden is dat jij niet de bezoekers binnenhaalt die je voor ogen hebt. Om hierachter te komen, is het belangrijk om zoveel mogelijk data te verzamelen vanaf het moment dat je begonnen bent met een bepaalde strategie. Ook is het goed om te bedenken wanneer je specifieke tools of technieken hebt ingezet, zodat het effect van deze ingrepen achterhaald kan worden.

Waarom en wanneer is het een goed idee om een SEO-audit uit te voeren?

In alle eerlijkheid, is er eigenlijk bijna geen enkel moment of reden waarom het niet goed zou zijn om een SEO-audit uit te voeren. Omdat deze vrijwel altijd nuttige informatie oplevert die gebruikt kan worden om betere resultaten te behalen en hoger te rangschikken. Er zijn echter een aantal significante momenten waarop een SEO-audit vrijwel cruciaal is om ervoor te zorgen dat jouw webshop optimaal presteert.

Een nieuwe website bouwen

Wanneer je een nieuwe webshop gaat lanceren of aan het bouwen bent, dan is het essentieel om een SEO-audit uit te voeren. Ook wanneer jouw website nog niet live is en je nog niet veel aandacht aan optimalisatie hebt besteed, is het een goed idee om een audit te doen.

Verandering van systemen en CMS

Als je ervoor kiest over te stappen op een ander content management systeem of webwinkelsysteem, dan kan dit invloed hebben op jouw SEO-strategie. Soms kan het zijn dat je content of backlinks moet overzetten en is het raadzaam om een audit te doen, zodat je tijdens deze verandering je aandacht op de juiste onderdelen richt.

Een van de vaakst voorkomende obstakels en tevens meest desastreus is dat de URL-structuur van de webwinkel aangepast wordt tijdens een overstap. Bijvoorbeeld: eerst was er sprake van MargrietsKinderkamerWebwinkel.nl/C773834-posters. Na de overstap heeft men ‘schone’ URL’s, zoals MargrietsKinderkamerWebwinkel.nl/posters. Voor Google is dit een nieuwe pagina. De autoriteit en andere positieve signalen die de oude URL verworven had, gaan geheel verloren zonder propere zogenaamde 301 redirect (doorverwijzing). Gelukkig kennen de meeste CMS’en en webwinkelsoftware een redirect-module waar dit gemakkelijk toegepast kan worden. Maar dit moet je wel net even weten en ernaar handelen.

Bij slechte resultaten

Je hoopt natuurlijk dat dit niemand overkomt, maar het komt regelmatig voor dat bedrijven dalen in de ranking en de SEO-technieken niet het gewenste resultaat behalen. Wanneer jij merkt dat je aantallen teruglopen of je minder resultaat hebt dan je had verwacht, dan kan een SEO-audit helpen om de vinger op de zere plek te leggen.

Externe factoren om op te letten wanneer je zelf een audit uitvoert

Wanneer je zelf een audit uitvoert voor een andere webpagina, dan de jouwe dan is het goed om voor je begint een aantal zaken na te gaan. Omdat deze meer context geven en vaker beter te verklaren zijn. Zaken zoals hoe lang is het bedrijf al actief in de markt en of het SEO-beleid zelf wordt gedaan of wordt uitbesteed zijn belangrijke punten om vooraf te onderzoeken. Ook is het goed om te checken of de personen die de website hebben gebouwd dezelfde zijn als diegenen die op dit moment verantwoordelijk zijn voor het SEO-beleid.

Zelf een SEO-audit doen: de eerste stappen

Wanneer je gaat beginnen aan je audit is er naast de eerdergenoemde onderdelen een aantal zaken waar je in het begin naar moet kijken. Voorbeelden zijn de gebruikte URL-structuren, domeinen, sub-domeinen en eventuele mobiele versies. Wanneer je dit in kaart gebracht hebt, is het belangrijk om te onderzoeken welke specifieke acties zijn ondernomen in het verleden om meer verkeer te genereren. Je kunt hierbij zover teruggaan als je zelf wil, maar het is raadzaam om dit te linken aan het moment waarop de stijging van het verkeer gestagneerd is of wanneer er een daling in verkeer is ingezet.

Op zoek naar aanvullende informatie om een beter beeld te krijgen

Nu je een globaal beeld hebt bij de stand van zaken en je misschien al een aantal oorzaken hebt gevonden kun je je richten op aanvullende informatie, zoals welk content management programma er gebruikt wordt en het analyseren van historische data uit Google Analytics, Search Console en andere veel gebruikte tools.

Tijd om naar de front-end te kijken

Nu je alle informatie in de backend hebt verzameld en je een goed idee gekregen hebt van de SEO-strategie dan is het tijd om de website vanuit de bezoeker te bekijken. Je kunt hierbij zeer globaal beginnen en de diverse landingspagina’s en pagina’s met vergelijkbare content checken. Check hierbij ook vooral de pagina’s die het wel goed doen in de rangschikking, zodat je wellicht nog extra ideeën en gebreken kunt vinden.

Wanneer je via verschillende zogenaamde customer journeys de website hebt bereikt en deze ook vanaf de front-end goed geanalyseerd hebt, is het verstandig om dit vast te leggen in een conceptual model of een zogenaamde mind map. Dit is een schematische weergave van de journey en verschillende gebruikersideeën en gedachten of emoties die plaats kunnen vinden op verschillende momenten in de journey die de klant aflegt. Door dit te doen, breng je alle knelpunten en mogelijke pijnpunten in kaart.

Maak je SEO-audit betrouwbaar met behulp van diverse tools

Wanneer je een SEO-audit uitvoert, is het belangrijk dat deze gebaseerd is op expertise, maar zeer zeker ook op gegronde cijfers en data. Wat voor een audit je ook doet, deze moet zo objectief mogelijk zijn. Om je hierbij een handje te helpen zijn er behoorlijk wat tools die je kunt gebruiken bij het uitvoeren van een SEO-audit. Deep Crawl is een programma dat helpt bij het controleren van onsite SEO. Voordeel van Deep Crawl, is dat deze vanuit de cloud werkt en je deze niet hoeft te installeren. Nadeel is dat het een betaalde tool is. Voor het checken van links zowel intern, als ook extern, is SEO Quake een gerenommeerd programma (gratis). Een van de meest gebruikte softwareprogramma’s met diverse tools is Web Developer, hiervoor is een extensie beschikbaar voor onder andere Firefox en Chrome (gratis).

Andere programma’s die gebruikt kunnen worden zijn: Google Structured Data Testing Tool (om structured data zoals de gele review sterretjes implementatie te controleren, gratis), Copyscape (gedupliceerde inhoud checken, freemium), Barracuda (algoritmeanalyse, gratis) en vele andere betaalde en gratis software. Check bij het gebruiken van vooral de gratis tools wanneer deze voor het laatste geüpdatet zijn. De Google-algoritmes veranderen in hard tempo en ook nieuwe trends moeten verwerkt zijn in de diverse SEO-tools om altijd met de beste resultaten te kunnen komen.

Zo doe je zelf een SEO-audit voor jouw website of webshop

Over de auteur

Dit gastartikel is geschreven door Romano Groenewoud, werkzaam als SEO specialist MKB onder de alias ‘SEO geek’.

Wil je ook een kwalitatief goede website?

De code van onze websites en webshops is al geoptimaliseerd voor een goede SEO-positie. We installeren standaard Google Analytics voor je, evenals een SSL-certificaat (https). En onze servers zijn supersnel en nog duurzaam ook. Dus, waar wacht je nog op?