nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

De voor- en nadelen van een website laten maken

website laten maken

Heb jij een bedrijf en wil je graag een website? Goed plan, een website is altijd een goed idee als je een bedrijf hebt. Je kunt je aanbod online aanbieden, klanten kunnen je vinden en je kunt nieuwe klanten aantrekken via je website. Als je een website wilt, heb je twee opties. Je kunt een website laten maken of je maakt zelf een website. Deze keuze kan best lastig zijn. Daarom word je in deze blog stap voor stap geholpen om een keuze te maken. Benieuwd? Lees snel verder en ontdek de voor- en nadelen van een website laten maken.

De voordelen van een website laten maken

Een website laten maken heeft veel voordelen. Het kost jou bijna geen tijd, waardoor het makkelijk en simpel is. Hier zie je alle voordelen op een rijtje:

 • Het kost jou weinig tijd.
 • De websitebouwer weet wat hij doet.
 • Je hebt meteen een professionele site.
 • De website werkt altijd goed.

Het grote voordeel is dat een websitebouwer vaak veel ervaring heeft. Hij kan daarom jouw website snel en goed maken. Als je dus snel een website nodig hebt, is het niet verstandig om zelf nog te gaan leren hoe je een website maakt.

website laten bouwen seoDaarnaast weet je dat de website van een websitebouwer ook meteen goed werkt. Hij is de professional en weet dus precies wat nodig is om een website goed te laten functioneren. Hiermee vergroot je ook de kans om beter gevonden te worden op Google. Hoe beter Google jouw site vindt, hoe hoger je in Google komt te staan. Dit is erg voordelig als je wilt dat klanten jou snel kunnen vinden, of wanneer je meer mensen wilt bereiken. Een andere naam hiervoor is dan ook Search Engine Optimization.

Natuurlijk is de voorwaarde van al deze voordelen wel dat je een goede websitebouwer inschakelt. Kijk van te voren dus altijd naar recensies. Ook is het slim om naar het werk van de websitebouwer te kijken. Vraag of je voorbeelden mag zien van wat hij heeft gemaakt.

De nadelen van een website laten maken

 • Je weet zelf niet hoe je iets moet veranderen.
 • Het kost natuurlijk meer geld dat doe-het-zelven.
 • Je hebt minder controle over hoe je site eruit ziet.

Afhankelijk zijn van de website bouwer is een groot nadeel van een website laten maken. Stel, je laat een website maken met informatie over jouw bedrijf. De website is gemaakt en je bent er tevreden over. Een jaar later wil je graag iets veranderen. De contactgegevens onderaan je pagina bijvoorbeeld. Het kan natuurlijk zijn dat je een nieuw nummer of adres hebt. Je hebt alleen geen idee hoe je dat moet veranderen. Dan moet je dus weer iemand inschakelen om dat voor je te doen.

wordpress website laten makenJe kunt uiteraard ook de websitebouwer jouw website laten bouwen en vervolgens zelf leren hoe je bepaalde dingen moet aanpassen. Zo heb je een combinatie van een website laten maken, maar toch zelf kunnen onderhouden. Als klant bij Nowweb.nl heb je wel altijd zelf ook toegang tot je website.

Zelf een website maken kost veel tijd. Zeker als je alles nog moet leren. Je leert hierdoor wel jouw site goed kennen. Als je dus na een bepaalde tijd toch wilt veranderen, kun je dat makkelijk doen. Je hoeft dan niet iemand te betalen om dat voor jou te laten doen.

Een goede website heeft vaak ook een stukje bedrijfsidentiteit in zich, de website straalt de identiteit van het bedrijf uit. Als baas van het bedrijf, weet jij als geen ander wat die identiteit is. Soms is het lastig uit te leggen aan een websitebouwer. Vaak snappen ze wel wat je bedoelt. Toch kun je, als je zelf een website maakt, nog even kleine specifieke dingen aanpassen. Deze foto een beetje naar rechts, die tekst nog een beetje naar links. Precies zoals jij het wilt.

Zelf een website maken of laten doen?

Hoe weet je nu of je het beste zelf een website kunt maken of dit beter kan laten doen? Het is goed om jezelf wat dat betreft een aantal vragen te stellen;

 • Heb je enige ervaring met het maken of ontwerpen van een website?
 • Lijkt het je leuk om een website te maken?
 • Heb je tijd om een website te maken?
 • Heb je het geduld om een website te maken?
 • Moet je jouw website vaak aan (laten) passen?

Een website maken kun je altijd leren. Voor iedereen is het mogelijk om een website te maken, er zijn zelfs manieren om zelf gratis een website te maken. Toch heb je al een groot voordeel als je al wat ervaring hebt met het maken of ontwerpen van een website. Hoe minder je van websites maken weet, hoe meer tijd het je gaat kosten.

Over tijd gesproken, heb je tijd om een website te maken of kun je die tijd beter besteden aan andere zaken van jouw bedrijf? Het is slim om dit even uit te rekenen. Hoelang denk je ongeveer bezig te zijn met de website en kun je in die tijd iets anders doen waarmee je meer geld verdiend dan dat de webdesigner kost? Dat zou natuurlijk het allermooiste zijn. Het advies is om in dat geval het te laten doen door de webdesigner. Of op zijn minst een demo-website te laten maken.

Zelf een website maken

Wil je toch liever zelf een website maken, dan kan dat kan natuurlijk ook! Dit kan handig zijn als je veel moet aanpassen aan jouw website. Bijvoorbeeld bij een webshop. Bij een webshop moet je nog wel eens producten toevoegen en weghalen. Het zou zonde zijn als jij hier elke keer voor moet betalen.

Bij een website moet je aan verschillende dingen denken. Het is daarom ook belangrijk dat jij je goed verdiept, voordat je gaat beginnen. Je moet denken aan een goede domeinnaam, een hosting en een platform waar jij je website op gaat bouwen. Een website uit het niets opbouwen, vanuit codes, is vaak erg lastig. Dat kun je waarschijnlijk beter aan de professionals overlaten.

Wel kun je er voor kiezen om platforms zoals WordPress of Wix te gebruiken. Verdiep je goed in deze platforms en kijk naar de voor- en nadelen. De een is makkelijker te gebruiken dan de ander, maar dat zie je ook vaak terugkomen in de prijs en tarieven. Verdiep je echt goed, voordat je ergens aan begint.

Vraag een Gratis Demo-website aan