nowweb.nl

Een meertalige website met WPML

Een meertalige website met WPML

WPML is een populaire plug-in voor WordPress om een meertalige website mee te kunnen maken. Het is gestart in 2008 en op dit moment maken er al meer dan een half miljoen WordPress-websites gebruik van de plug-in. Dat dit soort plug-ins zo populair is, heeft te maken met de opzet van WordPress. In de basis bouw je in dit CMS namelijk je website namelijk in één taal. Plug-ins zoals WPML (WordPress Multilingual) maken het mogelijk een tweetalige website te maken. Of een meertalige website, natuurlijk.

Met een deze plug-in kun je bij elke pagina jouw vertaalde tekst toevoegen, in een of meerdere talen. De plug-in zorgt er automatisch voor dat die vertaling bij de juiste bezoeker belandt. Dus als jouw website standaard in het Nederlands is en er komt een Duitse bezoeker op je website, dan registreert WPML dat en zal het al jouw content in het Duits tonen aan deze bezoeker. Als je tenminste Duitse vertalingen van je teksten hebt ingevoerd. Maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om dit proces niet automatisch te laten verlopen. Je kunt dan de bezoeker van je pagina zelf zijn voorkeurstaal laten kiezen via het menu bovenaan je website.

De voordelen van WPML

We hebben diverse tools en plug-ins vergeleken toen wij besloten ook meertalige websites te gaan aanbieden. Uiteindelijk hebben we voor WPML gekozen om een aantal redenen. Die delen we graag met je.

  • Het is betrouwbaar. WPML is een van de eerste plug-ins voor meertalige WordPress-websites en verreweg de meest gebruikte. De makers hebben daarvoor veel ervaring opgedaan in de afgelopen jaren. Op deze ervaringen kun jij als gebruiker nu teren. De plug-in wordt regelmatig geüpdatet en verbeterd: alles om het voor jou en jouw publiek nog makkelijker en beter te maken.
  • Het is zeer compatible. WPML werkt naadloos samen met veel populaire plug-ins, bijvoorbeeld met WooCommerce (onze plug-in voor webshops). Dat betekent dat je dus ook je webshop kunt vertalen met WPML. Daarnaast is het ook compatible met alle grote SEO plug-ins, zoals Yoast (en die gebruiken wij).
  • Er is veel documentatie beschikbaar. Doordat WPML al zo lang bestaat en zoveel wordt gebruikt, is er ook veel over geschreven (in talloze talen). Hierdoor kun je de antwoorden op bijna als je vragen gewoon online terug vinden.

Zijn er ook nadelen?

Tuurlijk. Elk voordeel heb z’n nadeel, toch (of wat het nou andersom)? We noemen de meest gehoorde bezwaren, om je zo een compleet en eerlijk beeld te geven van wat WPML voor je kan doen (en wat dus niet).

  • WPML is niet gratis. Op het internet gaan we natuurlijk graag ‘op zoek naar gratis’. Stiekem verwachten we dat zelfs een beetje en zijn we teleurgesteld als een dienst een paar tientjes kost. Maar kwaliteit kost natuurlijk geld. Zo ook WPML. En gelukkig vallen de prijzen mee.
    Heb je een website bij nowweb.nl? Voor onze aanvullende Module – Meertalige website / webshop vragen met slechts 15 euro per maand.
  • t Is best een beetje complex. Toegegeven, het is even wennen: voor elke pagina op je website kun je een vertaling aanmaken, dus bijvoorbeeld ook voor je blog. En wat dacht je van het menu bovenaan en de footer helemaal onderaan je website.
    Heb je een website bij nowweb.nl? Geen nood! We helpen je natuurlijk bij het opzetten van je meertalige website. Zoals je van ons gewend bent!

Het nut van een meertalige website

Onze wereld wordt steeds meer verbonden, met name door het internet natuurlijk. Grote (web)winkels verkopen tegenwoordig steeds vaker over de grens. Zeker voor Nederlanders is dat interessant, omdat de Nederlandse markt zelf natuurlijk niet zo groot is. Wij zijn altijd een handelsnatie geweest, en ook in deze digitale tijd ligt er voor ons de kans om ver buiten onze eigen landsgrenzen handel te drijven. Om de volken buiten onze grenzen te kunnen bereiken, is het belangrijk om letterlijk hun taal te spreken. Veel Nederlanders die een website beheren kiezen dan ook voor minstens een tweetalige website: Nederlands en Engels. Tenslotte is meer dan de helft van alle websites wereldwijd gevuld met content in het Engels. Maar WPML biedt ook de mogelijkheid om nog veel meer talen toe te voegen aan je website. Bedenk goed welke landen jij zou willen kunnen bereiken en overweeg je website in hun talen te vertalen.

Kijk uit met (gratis) vertaaltools

We willen afsluiten met een bekende valkuil. Op internet zijn er veel (gratis) vertaaltools te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Google Translate. Dit zijn natuurlijk hele handige tools, bijvoorbeeld als je even snel een website die je bezoekt wilt vertalen die nog geen gebruikt maakt van een plug-in zoals WPML. Gebruik echter voor de vertalingen die jij zelf online wilt gaan zetten op je eigen website nooit machinevertalingen, want daar schrikt je klant gegarandeerd van af. Deze vertalingen zijn vaak onleesbaar en deels zelfs incorrect. Huur een betrouwbaar vertaalbureau in voor jouw teksten, doorgaans betaal je daarvoor per woord.

Ken je zelf geen goede vertalers? Stuur ons even een mailtje, dan zoeken we even met je mee.

Conclusie vertaalplug-ins

Zelfs als je op dit moment nog geen bezoekers op je website hebt of verwacht vanuit het buitenland, kan het nooit kwaad om je website in meerdere talen aan te bieden. Wie weet is er een grote klant over de grens of in de buurt die jouw taal niet spreekt, maar wel degelijk iets bij jou wil kopen of interesse heeft in jouw diensten. Daarvoor moet hij wel kunnen begrijpen wat je precies verkoopt. Hier bieden plug-ins voor meertalige websites uitkomst, zonder dat het al teveel moeite of geld hoeft te kosten. Wij raden dus aan om je hier zeker eens in te verdiepen, als websitebeheerder.

Zie je op tegen het vertalen van al je teksten? Bedenk dan: het hoeft niet allemaal tegelijk. Begin voorbeeld met je homepage en de contactpagina, en voeg vervolgens af en toe een pagina toe.

Ook een meertalige website?

Heb je al een website bij nowweb.nl? Dan kunnen we eenvoudig deze vertaalplug-in (WPML) voor in installeren. Je kunt de extra module hiervoor eenvoudig bestellen via onze webshop. Heb je nog geen website of webshop bij ons? Vraag dan eerste een Gratis Demo-website aan!