nowweb.nlHandige selecties

Alles voor je webshop

Social Media

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% btw

Een website bouwen: uitbesteden of zelf doen?

Een website bouwen: uitbesteden of zelf doen?

Je wilt een (nieuwe) website, dan is de eerste vraag: ga je deze website zelf maken, besteed je de bouw hiervan uit of kies je voor een combinatie? Welke keuze voor jou de beste is, is afhankelijk van veel factoren. In dit blog krijg je handvatten om een goede keuze te maken. Uitbesteden heeft zo zijn voordelen, maar dat kan ook gelden voor zelf doen. Hierbij de voor- en nadelen op een rijtje.

Je website zelf maken: wat kan ik zelf?

Een website bouwen is niet iets dat je er even bij doet: het vereist kennis en kunde. De eerste vraag die jij jezelf dan ook dient te stellen als je twijfelt tussen zelf een website bouwen en een website laten bouwen, is: wat kán ik überhaupt zelf doen? Twijfel je over je kennis op bepaalde gebieden, dan is het waarschijnlijk wijs om sowieso deze delen uit te besteden. Dit kost je geld, dat klopt, maar je weet dan zeker dat het goed gebeurt. Natuurlijk, zelf een gratis website maken is ook een optie, maar… Begin je zelf aan iets wat je eigenlijk niet of onvoldoende kunt, dan levert dit niet alleen een ondermaats resultaat op, maar het zal je waarschijnlijk ook een hoop tijd (en indirect dus alsnog geld) kosten.

Doe-het-zelf-zaken

Als er wel zaken zijn die jij zelf kunt doen, dan zijn deze wellicht het overwegen waard. Het is prima te doen om in overleg met een websitebouwer een deel van het proces zelf te verzorgen. Het bouwen van een website bestaat uit meerdere onderdelen. Denk onder andere aan de volgende aspecten:

 • Technisch ontwerp
 • Functioneel ontwerp
 • Grafisch ontwerp (design)
 • CMS installeren
 • Programmeren
 • Content maken

Ben jij op één of meerdere van deze punten zeer bedreven en ervaren, dan kun je ervoor kiezen om dit onderdeel zelf te verzorgen. Dit kan je voordelen opleveren, want je kunt op die manier wellicht (doorloop)tijd en geld besparen. Realiseer je aan de andere kant wel dat de websitebouwer niet aansprakelijk is voor het werk dat jij levert.

Vraag altijd een offerte voor een website aan

Indien je bepaalde aspecten van het bouwen van een site zelf kunt doen, is het natuurlijk altijd nog de vraag of je dit ook daadwerkelijk wilt. Veel zal afhangen van wat de sitebouwer je te bieden heeft. Vraag daarom altijd een offerte aan en kijk wat de bouwer voor jou kan betekenen. Als je inzicht hebt in de mogelijkheden en kosten, kun je een goede afweging maken tussen zelf doen of uitbesteden. Misschien kun je inderdaad een hoop geld besparen, maar misschien (waarschijnlijk) is de webbouwer op de door jou gekozen onderdelen nog meer bedreven dan jijzelf en vallen de kosten mee. Maak daarom nooit zomaar een beslissing, maar vraag altijd een offerte aan om er zeker van te zijn dat je de beste keuze maakt.

Tot slot, wees spaarzaam met de inzet van je eigen tijd. Een dag is zo voorbij en het bouwen van een website kost van A tot Z altijd meer tijd dan je verwacht. En alle tijd die jij in je website steekt, besteed je niet aan je klanten.

De voordelen van je website uitbesteden

Kies je er wel voor om de bouw van de gehele website uit te besteden aan een professionele partij, dan profiteer je van belangrijke voordelen. Wie maximaal comfort en minimale zorgen wenst, kan het beste ervoor kiezen om de gehele bouw uit te besteden, mits het budget dit uiteraard toelaat. Als je jouw website laat maken door een goede bouwer, weet je zeker dat je een goede site krijgt. Uitbesteden betekent de zekerheid van kwaliteit én gemak. Bij het bouwen van een site komt vaak veel meer kijken dan mensen zich in eerste instantie realiseren. Hosting, domeinregistratie, databases, html, css, enz. Voor veel mensen zijn al deze bijkomende zaken extra redenen om te kiezen voor een goede website-ontwikkelaar.

Uitbesteden is ontzorgen

Dat je de bouw van jouw website uitbesteedt, betekent natuurlijk niet dat je niets te zeggen hebt. Sterker nog: een goede partij ontzorgt je op de punten waar je niets mee te maken wilt hebben en betrekt je bij alles wat voor jou belangrijk is. Zo kan er gezamenlijk worden gekeken naar de functionaliteiten, het design, de indeling, teksten en foto’s en nog veel meer. Je profiteert van de expertise van een professionele partij: een goede websitebouwer heeft kennis en ervaring die je zelf vaak niet hebt.

Bovendien kan zo’n bureau je vaak ook meteen helpen met ‘bijkomende zaken’. Hoe zit het met het ontwerpen van een (nieuw) logo en visitekaartje? Zij hebben ongetwijfeld designers in dienst. Schrijf je zelf je teksten? Misschien is eindredactie wel een goed idee: je webbouwer heeft vast iemand in zijn netwerk. Door het maken van je website uit te besteden, weet je zeker dat aan alles wordt gedacht.

Hoe zit het met de ‘achterkant’ van de website?

Veel mensen vergeten de praktische kant van een website: je moet deze kunnen onderhouden, wijzigen en aanvullen. Hoe ga je dat doen? Als je zelf een zeer bedreven programmeur bent, kun je dit zelf verzorgen, maar hoe doe je dit wanneer je geen verstand hebt van programmeren? Jouw webbouwer kan jouw site voorzien van een CMS, een ‘content management system’. Een CMS stelt je in staat om zelf je website te beheren. Er zijn tal van CMS-systemen, zoals WordPress, Joomla, Drupal, Wix en nog veel meer. Allemaal kunnen zij min of meer hetzelfde, maar elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. De websitebouwer kan jou hierin adviseren en voor jou het systeem verzorgen dat het beste past bij jouw wensen en eisen. Zo weet je dat je na de oplevering van je site zelf aan de slag kunt zonder bij elke wijziging aan de bel te hoeven trekken.

Jouw website laten bouwen, kan je in dit opzicht zelfs geld besparen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je site op te laten leveren met aan de ‘achterkant’ een content managementsysteem zodat je zelf de site kunt gaan vullen. Werken met een goed CMS bespaart je enorm veel tijd en dus geld vanaf het moment dat je dit gaat gebruiken.

Het gemak van uitbesteden én prijs van zelf doen?

Voor de meeste ondernemers – zo is onze ervaring – is alles zelf doen geen optie: door een gebrek aan tijd, aan kennis en vaak ook aan zin. Van degenen die er wel aan beginnen, vaak om financiële redenen, heeft een groot deel daar halverwege het proces al spijt van. Bij nowweb.nl bieden we je daarom het gemak van uitbesteden (wij je website laten maken van A tot Z), voor de prijs van een doe-het-zelf-website-pakket: vanaf 25 euro per maand.

Het enige wat je zelf moet doen, is ons vertellen wat je wensen zijn. En we vragen je zelf je teksten te maken, want jij weet tenslotte veel beter wat jouw business is dan wij. Interesse? Neem contact op of vraag een Gratis Demo aan.

Gratis Whitepaper: nieuwe website in 5 stappen

Dit blog maakt deel uit van een serie van 5 artikelen, die verdere verdieping geven van ons Gratis WhitepaperIn 5 stappen naar jouw nieuwe website‘.

 1. Hoe laat jij jouw website voor je werken?
 2. De functionaliteiten van jouw website
 3. Een website bouwen: uitbesteden of zelf doen?
 4. Hoe kies je de juiste websitebouwer?
 5. Wanneer laat ik een (nieuwe) website bouwen?